Böjti egypercesek 35.

Akkor így szólt hozzájuk Jézus: „Mindnyájan megbotránkoztok bennem ezen az éjszakán, mert meg van írva: Megverem a pásztort, és elszélednek a nyáj juhai. De miután feltámadtam, előttetek megyek Galileába.” Ekkor Péter így szólt hozzá: „Ha mindenki meg is botránkozik benned, én soha meg nem botránkozom.” Jézus pedig ezt mondta neki: „Bizony, mondom néked, hogy ezen az éjszakán, mielőtt a kakas megszólal, háromszor tagadsz meg engem.” Péter így válaszolt: „Ha meg is kell halnom veled, akkor sem tagadlak meg.” Ugyanígy beszélt a többi tanítvány is. Akkor elment velük Jézus egy helyre, amelyet Gecsemánénak hívtak, és így szólt tanítványaihoz: „Üljetek le itt, amíg elmegyek, és amott imádkozom.” Maga mellé vette Pétert és Zebedus két fiát, azután szomorkodni és gyötrődni kezdett. Akkor így szólt hozzájuk: „Szomorú az én lelkem mindhalálig: maradjatok itt, és virrasszatok velem!” Egy kissé továbbment, arcra borult, és így imádkozott: „Atyám, ha lehetséges, távozzék el tőlem ez a pohár; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te.” Amikor visszament a tanítványokhoz, alva találta őket, és így szólt Péterhez: „Ennyire nem tudtatok virrasztani velem egy órát sem? Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.” Másodszor is elment, és így imádkozott: „Atyám, ha nem távozhat el tőlem ez a pohár, hanem ki kell innom, legyen meg a te akaratod.” Amikor visszament, ismét alva találta őket, mert elnehezült a szemük. Otthagyta őket, újra elment, harmadszor is imádkozott ugyanazokkal a szavakkal. Azután visszatért a tanítványokhoz, és így szólt hozzájuk: „Aludjatok tovább és pihenjetek! Íme, eljött az óra, és az Emberfia bűnösök kezébe adatik. (Mt. 26,31-45)

Egyik görög szómagyarázat szerint a megbotránkozás pontos jelentése szó szerint egyfajta csapdának az áldozatául esni. Átvitt értelemben véve egyes helyeken jelenthet bűnre csábítást is, de ami most igazán lényeges az az, amit a fenti igerészben, a Jézusban való megbotránkozás kapcsán jelent, mert talán ez az, ami velem együtt sokak számára érthetetlen. Miért jelent ki Jézus olyat, hogy „mindnyájan megbotránkoztok bennem”? Feljegyzések szerint itt egyfajta kiábrándulást fejez ki a megbotránkozás szó, azok részéről, akik mást kaptak, mint amit vártak.

Hányszor megesett már velünk is, hogy mást vártunk Istentől, mint, amit Ő valójában adott nekünk? Még ha nincs is pontos elképzelésünk arról, hogyan fog valami megvalósulni, általában reménykedünk, bízunk a jóban, jó végkimenetelben.

Szerintem Péterben és a tanítványokban is valami hasonló játszódhatott le, amikor szavukat adták Jézusnak, hogy kitartanak mellette a végsőkig. Bíztak abban, hogy bármilyen rossz is fog történni, az majd valami csoda folytán jóra fordul, ahogyan azt számtalan esetben megtapasztalhatták Jézus mellett már.

De mi van akkor, ha Isten valami nagyon érthetetlen dolog elé állít minket, amit emberileg képtelenek vagyunk felfogni? Vagy amikor valami olyannal szembesít, ami egyfajta kiábrándultságot, csalódottságot, zavart vált ki belőlünk? Vagy amikor csak telnek a napok, hetek, évek, és úgy tűnik mintha minden egyre nehezebbé, kilátástalanabbá válna?

Talán a te életedben is van olyan dolog, amellyel kapcsolatban csalódtál Istenben, s ez megingatta a Belé vetett bizalmadat. A fentieket tekintve azonban a csalódottság lehet az egyik legnagyobb csapda, mely megakadályozhat abban, hogy elinduljunk vagy tovább haladjunk a helyes úton.

Drága Atyám! Köszönöm, hogy nem kell értenem mindent, amit teszel, vagy amit hagysz megtörténni az életemben, mert legbelül tudom, hogy ez a lényegen nem változtat: Te mindig jót tervezel számomra, és a Te terved mindig tökéletes. Egyedül ez számít! A többi csupán a mindent saját elképzelése szerint akaró énem csapdája. Segíts Uram alázattal és hálával elfogadni Jézus máig felfoghatatlan áldozatát! Segíts megértenem, hogy ez értem is van! Hogy Neki hála van reményem, s nem kell a gonosz állította csapdában maradnom, sőt elindulhatok Feléd bizalommal! Köszönöm, hogy választhatom azt, hogy SZERETLEK, ahelyett, hogy neheztelek Rád; s hogy ezáltal akár itt és most is új életet kezdhetek, bűneim, rossz döntéseim terhétől szabadon. Segíts melletted döntenem minden nap! Ámen.

Dolenai-Balogh Beáta

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .