Böjti egypercesek 11.

„Hozzálépett Jakab és János, Zebedeus két fia, és így szóltak hozzá: Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk. Jézus megkérdezte tőlük: Mit szeretnétek, mit tegyek meg nektek?  Ők pedig ezt mondták neki: Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobb, másikunk a bal kezed felől üljön majd a te dicsőségedben. Jézus így válaszolt: Nem tudjátok, mit kértek. Vajon ki tudjátok-e inni azt a poharat, amelyet én kiiszom, és meg tudtok-e keresztelkedni azzal a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem? Ők pedig így feleltek neki: Meg tudjuk tenni. Jézus ezt mondta nekik: Azt a poharat, amelyből én iszom, kiisszátok, és azzal a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem, megkeresztelkedtek, de hogy ki üljön jobb vagy bal kezem felől, azt nem az én dolgom megadni, hanem azoké lesz, akiknek elkészíttetett. Amikor ezt a többi tíz meghallotta, megharagudott Jakabra és Jánosra. De Jézus odahívta őket, és így szólt hozzájuk: Tudjátok, hogy azok, akik a népek fejedelmeinek számítanak, zsarnokoskodnak rajtuk, és nagyjaik hatalmaskodnak fölöttük. De nem így van közöttetek, hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok; és aki közöttetek első akar lenni, az legyen mindenki rabszolgája! Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Mk 10,35-45)

Sehol nem olvasunk olyat a Bibliában, hogy Jézusnak könnyű dolga lett volna tanítványaival. Épp ellenkezőleg, a tanítványi körtől sem volt idegen a belviszály, hatalmi harc és hitetlenség. Igénkben is ékes példáját látjuk a helyezkedésnek: két tanítvány be szeretné biztosítani a jövőjét, szeretnének karriert csinálni Jézus mellett, és még időben lefoglalni a legzsírosabb miniszteri pozíciókat, ha esetleg Jézusból mégis király lenne. Természetesen a többiek ezt nem veszik jó néven, hiszen nekik is hasonló dolog járhatott a fejükben.

Talán a te életedben is rengeteg olyan dolog van, amit szeretnél bebiztosítani, hogy ne kelljen aggódnod felőle. Lehetséges, hogy így nézel a jövőre is. Elhiszed, hogy a jövőd Jézus kezében van a legjobb helyen? Aki azért jött, hogy szolgáljon és életét adja másokért, kérdés és kérés nélkül elkészítette a helyet maga mellett – de nemcsak kettőnek, hanem annak a megszámlálhatatlan népnek, akik az Ő vezetésére ráálltak és követik őt.

Ahogy a Jézus melletti helyeket sem a politikai és gazdasági életben megszokott lobbizással lehet lefoglalni, Ő a hatalmát is másképp gyakorolja. Nem az elismerés a cél, nem azért jött, hogy körüludvarolják, hanem azért, hogy elfogyjon, elégjen az élete a másokért végzett szolgálatban.  Ez a hatalmas szeretet nem fér bele a tanítványok szívébe, fejébe. Ők előre szeretnének törni, lefoglalva a jó helyeket, és nem is gondolják, hogy mielőtt ők elindulnak, valaki már eléjük ment, megkereste őket szétszórtságukban, és közösséget akar belőlük formálni.

Lehetséges, hogy azok a fárasztó hatalmi játszmák, amikben benne vagy, Testvérem, megváltoztatják a jellemed, és még a hitedre is befolyással vannak. Előfordulhat, hogy neked is könyökölnöd kell a jobb pozícióért. Böjt idejében mégis kapaszkodj abba a Jézusba, aki így tanított imádkozni: „…tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség…” Nem a mi igyekezetünk, ügyességünk tart meg, hanem annak a hűséges Úrnak a szeretete, akinek adatott minden létező hatalom.

Az Ő uralma alatti élet felszabadít a szolgálatra. Lásd meg, hol és mikor követheted érted alászálló, alázatos Urad példáját!

Laskoti Zoltán

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .