Böjti egypercesek 8.

„Az ÚRé a föld és ami betölti, a földkerekség és a rajta lakók. Mert ő vetette meg alapját a tengereken, ő rögzítette a folyókon. Ki mehet föl az ÚR hegyére, és ki állhat meg szent helyén? Az ártatlan kezű, a tiszta szívű, aki nem sóvárog hiábavalóság után, és nem esküszik hamisan. Áldást nyer az ilyen az ÚRtól, igazságot a szabadító Istentől. Ilyen az a nemzedék, amely hozzá folyamodik, akik Jákób Istenének orcáját keresik. (Szela.)” (Zsolt 24, 1–6)

Pár nappal ezelőtt Nobel-békedíjra jelöltek egy 16 éves svéd környezetvédő aktivistát, Greta Thunberg-et, amiért bátran figyelmeztet a klímaváltozás veszélyeire.

Számos tudományos magyarázata van annak, hogy milyen tényezők járultak hozzá az egyes állatfajok kipusztulásához. Antarktisz jégtáblái is lassú olvadásnak indultak, és a felmelegedés hatására a hőmérséklet már nem csak aszfalt-olvasztó, de emberölő is lett.

A mai napra kiválasztott igénk azonban egy alapvető tényre hívja fel a figyelmünket: AZ ÚRÉ A FÖLD. Ami azt jelenti, hogy nem az enyém, nem is a tiéd, de ha így folytatjuk unokáink még ezt sem fogják örökölni.

A zsoltárban szereplő hegy és szent hely a jeruzsálemi templomot jelöli. A kor egyetlen olyan helyszínét, ahol Istennek áldozatot mutattak be. Ma már tömve vannak a nagyobb városok templomokkal, amelyekbe ki-be járkálhat bárki. Isten jelenlétét azonban ma is csak az tapasztalhatja meg, aki „ártatlan kezű, tiszta szívű, aki nem sóvárog hiábavalóság után, és nem esküszik hamisan”. Nézzük hát meg az Ige tükrében, hogyan is őrizhetjük meg Isten földjét. Meg kell ezt tennünk, mert ránk bízta, hogy unokáink is megláthassák, és rajta élve megtapasztalhassák Mennyei Atyánk jelenlétét!

  • Légy ártatlan kezű! Ezt el lehet kezdeni már ott, hogy ne ölj meg feleslegesen állatot. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy városban nem szoktál se tyúkot, se disznót vágni (legalábbis nem jellemző), azonban biztos szoktál úgy járni, hogy ki kell dobj megmaradt húst, mert nem fér már beléd, vagy mert megromlott. Légy tehát tudatosabb és ne pazarolj el semmilyen élelmiszert!
  • Légy tiszta szívű! Mégis hogy? Ne akarj rosszat másnak! Rengeteg olyan vegyszert használunk, amelyek károsan hatnak – nem csak az állatokra, de a használóira is. Ha ilyenek helyett alternatív, természetbarát eszközöket és szereket használsz, nem csak a környezeted, de a lelked is felüdül. Ilyen eszköz lehet a mosódió, amit már dm üzletekben is megtalálhatsz, szerként pedig az ecet, ami a takarítástól kezdve a hajmosásig nagyon sokféleképpen felhasználható. A www.hulladekmentes.hu oldalon pedig még számtalan lehetőség közül választhatsz.
  • Ne sóvárogj hiábavalóság után! Az a fránya hiábavalóság már megint… Azonban be kell látnunk, hogy ez a legnagyobb okozója bolygónk természeti katasztrófáinak. Mert folyton az kell nekünk, ami a másiknak van. Hiába van számtalan ruhánk, ami még jó állapotban is van, nekünk újabb kell, divatosabb. A nagy divatbemutatókat látva viszont mindig rájövök, hogy nagymamám ruháit az én kiskori pólóimmal ötvözve igazán huszonegyedik századi lennék, tehát hiábavalóság. Ahogyan a sok kütyü is. Mert ma már nem lehet olyan telefont vagy egyéb „okos” eszközt  venni, ami a garanciájánál sokkal tovább bírná a kiképzést, így igen hamar dobhatjuk is ki. Gondolkodtál már azon, hogy hová kerül, mi lesz vele? Rengeteg dologgal lehetne még folytatni ezt a sort, ezért kérlek, kommentbe írd le nekünk milyen hiábavalóságot látsz magad körül, ami az Úr földjét károsítja.
  • Végezetül: ne esküdj hamisan! Sok embert hallottam már fogadkozni, hogy ő nem szemetel, nem szennyezi a környezetét. Kérlek, te ne tedd ezt! Helyette őszintén vizsgáld át a mindennapjaidat, írd fel egy cetlire azt, amivel a föld ellen – s mivel ez a föld az Úré, így Isten ellen is – teszel. Helyezd olyan helyre, ahol látod, hogy amikor csak teheted ellen tudj állni az automatikus pusztításnak!

Drága TeSó! Böjt ideje van, használd arra,hogy tudatosabban fordulj Istenedhez, hogy együtt helyre hozzátok, ami megromlott. Kívánom, hogy ebben segítsen téged az is, hogy jobban figyelsz a környezetedre! Ehhez nagy szeretettel ajánlom a #szoljbeapapnak öko-böjt programját. A facebookos eseményükben sok hasznos tippet találhatsz. 🙂

Laskoti Réka

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .