„Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg az Isten előtt. Boldog, akinek nem kell elítélni önmagát abban, ami felől döntött.” (Róm 14,22)

Ezt az igét már egy jó ideje ízlelgetem. Minden, ami vagyok ebben az igeverseben és környezetében kritikát szenved. Hiszen az a fajta lazaság, nyitottság, ami engem jellemez, sokszor nem pozitív példa lesz, hanem botránkozás tárgya. Ezért szeretem az Úr igéjét. Mert nem áll oda senki mögé. Nem lehet belőle emberek elleni fegyvert gyártani: az hamarabb leszerel téged, mintsem be tudnád vetni.

A legveszélyesebb vagy merészebb igeolvasás az egyverses módszer. Hiszen környezet nélkül szinte minden értelmezés valósággá változhat. Így tehát ismernünk kell ennek az igeversnek az esetében is a tágabb szituációt. Ez az igevers, egy olyan lelki térben van, ahol Pál a régi („erős”) és az újonnan megtért („gyengébb”) hívő emberek közti viszonyt próbálja meg értelmezni. Ez soha nem egyszerű, hiszen olyan sokszor kifakad belőlünk: „ne már, ez nem is probléma”, vagy: „mit húzza fel magát ez az álszent kegyeskedő?”. Pedig mi, Istent követő emberek, nagyon szoros kapcsolatban vagyunk egymással, még akkor is, ha nem akarjuk. Borzasztó látványos dolog az, amikor a Lélek közelebb vonz minket egymáshoz, mi pedig, mint a felborzolt, fújtató macskák tiltakozunk ellene. Néha felháborodunk rajta – vagy mások teszik ezt -, hogy Istent követve szembe jött velünk valaki.

Tehát a sztorink nem egyszerű. Amikor nehezen megy az összhang, akkor érdemes visszatérni az alapokhoz. „Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg az Isten előtt”. Általában nem az Úr iránt érzett bizalom a gond, hanem az egyéni megnyilvánulásaink. Nem tudunk sajnos megfelelni mindenkinek, akármilyen jó volna is ez. Viszont az Úrral összhangba kerülni az egy jó alap. Az emberekkel való érintkezéseink jobbára csalódásokkal végződhetnek, de az Istennel való kontaktus nem. Az Istennel megélt bizonyosságból kell az egymással megtapasztalt kudarcainkat meggyógyítani.

És egy jó hír a végére: ez nem lehetetlen.

Margitics János

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .