Örvendezz, ifjú, míg fiatal vagy, légy jókedvű ifjúságod idején, és élj szíved vágya szerint, ahogy jónak látod! De tudd meg, hogy mindezekért Isten megítél téged! (Préd 11:9)

Mi az oka annak, hogy nem tudunk felhőtlenül örülni?

  1.      Carpe Diem életmód: most vagyok fiatal, most kell szabadjára engedni a hormonokat és begyűjteni az élményeket, „hogy legyen mit mesélni”.

Csakhogy a mámoros éjszakákat fejfájós reggelek követik, a szertelen bulikat szétszórt nappalik, az egyéjszakás kalandokat bonyolult kapcsolatok. Boldog ember az, akinek nem kell akár csak egy hétig is kárhoztatnia magát a rossz döntéseiért.

  1.      Uram, irgalmazz életmód: jaj, nehogy megsértsek egyetlen apró rendelkezést is, mert ha csak akaratlanul is bűnbe esek, sosem tudom majd jóvátenni. Isten haragja lesújt ott, ahol nem várnám, jobb hát elkerülni mindent, ami kockázatos.

Valóban?  Isten olyan számodra, mint egy megkeseredett rendőr, aki a bokor mögött ülve várja, hogy valakit szabályszegésen kapjon végre, mert ez ad értelmet a létezésének? Én egyáltalán nem ilyennek ismerem. Krisztus úgy mutatta be Őt, mint a tökéletes Apát, aki maga az ajándékozó Szeretet, aki a szeme fényének tart, aki örül, ha örömöt szerezhet.

Örvendezz, fiatal testvérem, de tényleg! Légy jókedvű, élj szíved vágya szerint! Nézz szét a világban, lásd meg a lehetőségeidet, és ragadd meg a ma ajándékait. Utazgass, próbáld ki magad különböző szerepekben, keresd meg önmagadat addig, amíg csak magadról kell gondot viselned! Vagy talán az életközépi válság nyomására akarsz majd önmegvalósításon gondolkodni, amikor már egy házastárs és három gyerek vár odahaza? Meg egy rakás ember a munkahelyen, akiknek az előrehaladása tőled függ?

Mindezek közben viszont tartsd azt is szem előtt, hogy az életnek vannak törvényszerűségei. Egy kedves tanítómtól hallottam a vetés szabályait: amit az ember vet, azt fogja majd learatni; nem akkor, amikor elvetette, hanem jóval később; és nem annyit, amennyit elszórt, hanem lényegesen többet. Isten az, aki mindent tud az életről. Ő tudja, hogy mi a valóban jó, mi a valóban rossz, és hogy minek mi a következménye. Ő ítéli meg, hogy érdemes vagy-e a dicséretre, vagy kapnod kell még pár leckét, hogy felfogd, miről szól az élet. Szabad hibázni – van, aki elkapjon, és új esélyt adjon. De ha engeded, hogy Ő vezessen végig az életen, nem kell a saját butaságaidon megtanulnod, mi a jó neked.

Boldog akarsz lenni az életben? Keresd az örömöket, de ésszel!

Kihívás:

A mai napon szánj időt arra, hogy számot vetsz magaddal!

Vegyél elő egy füzetet, írószereket, és sorold fel mindazt, amire vágysz, amitől a boldogságodat várod! Le is írhatod, de jobban segít, ha lerajzolod.

Hívd meg Isten Lelkét, hogy társuljon hozzád, és beszéld át Vele ezeket a vágyakat!

Írd le, mire jutottál, iránytűd lehet ez a későbbiek folyamán!

Legyél teljesen őszinte! Hidd el, a Szentléleknek nem tudsz újat mondani magadról! Másrészt a legtöbb vágyat Ő hintette el benned, és kész rá, hogy megtanítsa neked, hogy melyik milyen formában maradhat, és hogyan teheted általuk teljessé az életedet.

Olasz Tímea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .