– Na, ez is kész van. Nem lett szuperjó, de legalább megvan. Végül is nem az a dolgunk, hogy valami hibátlant, vagy valami vadonatújat és érdekeset hozzunk létre, hanem hogy elvégezzük a szolgálatot, ahogy tudjuk. Úgysem rajtunk múlik. Hanem Istenen. Ő pedig megáldja az érte végzett munkát.

– Igen, Isten valóban meg tudja áldani a hanyag munkát is, de ez nem azt jelenti, hogy a hanyagság kell a zsinórmértékünkké váljon a szolgálatban. A folyamatban az Isten része az áldás, a mi felelősségünk pedig az, hogy a saját részünket a maximumot beleadva végezzük el.

– De ha arra törekszünk, hogy emberileg valami feltűnően jót és minőségit hozzunk létre, azzal nem azt érjük el, hogy a saját munkánkat helyezzük kirakatba a Szentlélek munkája helyett? Teret kell hagynunk a Léleknek.

Lehet érvelni a gyenge színvonalú eredmények mellett, amit az Isten oltárára szánunk. A minőségi munkára nincs emberünk, nincs hozzáértésünk, pénzünk, és egyébként is a szabadidőnkben végezzünk a szolgálatot, az pedig véges. Isten látja is ezeket a körülményeket, és megértő. Valóban megáldja a gyenge munkát. Fiatalok térnek meg rosszul megszervezett rendezvényeken, megszólítják a lelkiismeretünket amatőr videók és blogposztok, hatnak a szívünkre a rosszul összerakott előadások.

DE:

„Testvéreim, ne legyetek sokan tanítók, hiszen tudjátok, hogy súlyosabb ítéletben lesz részünk.” Jak 3,1.

A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten keményebben fogja számonkérni azokat, akik az ő nevében mondanak dolgokat. Aki szolgál, az Istent képviseli, és egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan. Szeretjük magunkat Isten kegyelmével megnyugtatni, ami teljesen rendben van, de félni néha elfelejtjük a Mindenhatót. A kegyelem nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk, mert a Szentlélek majd elvégzi helyettünk a munkánkat. A kegyelem azt jelenti, hogy akkora ajándékot kaptunk, amiért hálából 100%-ot és még többet kell nyújtanunk magunkból.

Könnyű megszokni, hogy a világban az, ami keresztyén kötődésű, az silány minőségű, legyenek azok filmek, zenék, rendezvények vagy bármi más. Pedig minden ilyen az Isten országát képviseli a Földön. Szemtelenség az Úrral szemben, ha megelégszünk a gagyi, selejtes eredményekkel. Az ilyenekkel nevetségessé tesszük a keresztyénséget, az Isten egyházát az emberek előtt. És sokszor még vállonveregetést és köszönetet is várunk érte, hiszen a szabadidőnkből áldoztunk a szolgálatra…

Silány munkák sajnos már mögöttünk is vannak. Tanulva belőlük arra, ami előttünk van, igyekszünk a következő szűrőt alkalmazni:

  • Mielőtt belevágsz egy szolgálatba, gondold végig: miért és Kiért csinálod? Mi a motivációd?
  • Tiszteld a fogadóközönséget, és soha ne gondold úgy, hogy: ”nekik így is jó lesz”
  • Ismerd fel, hogy nem kell mindent neked csinálnod. Lásd be, ha nem értesz valamihez, és kérj segítséget. Amiben pedig lehet, fejleszd magad! (Ha úgy érzed, már nincs hová fejlődni, az gyanús és érdemes magadba szállni, átgondolni)
  • Ne feledd el, hogy nem magadnak dolgozol. Lehet, hogy te már elégedett vagy magaddal és a munkáddal, de ne téveszd szem elől, hogy nemcsak magadat, hanem a Mindenség Urát is képviseled mások előtt.
  • A Lélek nem dolgozik hanyagul. Ha végeztél, így vess még egy pillantást az eredményre, és kérdezd meg magadtól: elég jó ez ahhoz, hogy biztosan kijelenthesd, hogy benne van a Szentlélek munkája is?

Molnár-Kovács Dorottya és Sárközi Andrea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .