„Isten hazahozza az elhagyottakat,
kihozza a foglyokat boldog életre…”
Zsoltárok 68,7/a

Ahogy a híreket nézem a neten vagy az emberekkel beszélgetek az utcán, úgy tűnik, hogy az egész világ mozgásban van. Naponta bemondják a rádióban, hogy épp hány menekült érkezett a magyar határra, és naponta hallok olyanokról, akik elmentek a falunkból külföldön keresni munkát.

Mozog a világ… Mindenki elvágyik otthonról. Kárpátaljáról főleg Csehországba mennek az emberek. A csehek leginkább Angliában keresnek munkát. Az angolok pedig Amerikába és Ausztráliába költöznek… Tehát nemcsak itt nálunk indultak el világgá az emberek, hanem mindenünnen mennek.

Az sem vigasztal minket, hogy a külföldi munkavállalás és elvándorlás mindig is volt. Ady Endre már 100 éve így írt erről:

A Föld nem tud futni,
Csak a Földnek népe
S ezer Kinizsi sem
Térülhet elébe.

Nagy az idegen Föld,
Sokasul az útja,
Tegnap csatatér volt
S ma puszta a Puszta.

Megyünk tehát: fogunkat összeszorítva, kedvetlenül, de megyünk. Muszáj. Kibírjuk azt a pár hónapot, és megéri, ha megkapjuk a fizetésünket.

Ez a mai zsoltár egy olyan népnek szól, akiket a háború és a létbizonytalanság elkergetett a szülőföldjükről. Máshol voltak kénytelenek berendezni az életüket. Ennek a népnek üzen Isten: Ő hazahozza az övéit. A mi Istenünk olyan úr, aki törődik az elhagyottakkal, a kivetettekkel, a foglyokkal. Jézus Krisztus jól tudja azt is, hogy mit jelent az otthonától távol élni. Értünk vállalta ezt. 33 éven át a földön élt a menny ura: távol otthontól, meg nem értetten. És mindezt azért tette, hogy az Istentől eltávolodott embert hazavigye. Haza az Atyához. Erről beszélt a legszebb példázataiban: a jó pásztor is megkeresi és hazaviszi az elkóborolt bárányát, a tékozló fiú is hazatér. Mert kínálhat sok szépet és jót a világ: a legjobb mégis otthon!

Kedves olvasóm, talán magadra ismersz. Talán te is kénytelen voltál elindulni a világba szerencsét próbálni. Most Isten neked is üzen: Ő tudja, mit érzel, ismeri a küszködésedet. Az idegenben is ott van veled, és Ő hoz majd haza. Az is lehet, hogy „csak” lelkileg vagy távol Tőle, az otthont jelentő Istentől – Isten viszont nincs távol tőled. Ő ott van veled a lelki mélységekben is, és szeretne hazahozni. A bűn foglyainak boldog életet kínál, az elhagyottaknak otthont!

A mai üzenet végtelenül egyszerű, de óriási erőt ad: Isten nemcsak hazavár, de ott van veled az idegenben is, és majd hazahoz!

Kacsó Géza

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .