Ő uralkodik. Csodálatos erővel és hatalommal, bámulatos nagysággal és bölcsességgel uralkodik minden fölött. A galaxisok és az univerzum elérhetetlen, több millió fényévnyire található sarkai fölött hatalmat gyakorol. Az egész Föld nevű bolygót kezében tartja: a Mount Everest 8848 méteres csúcsától kezdve a Marianna-árok 10 994 méteres mélységéig. Neki hatalma van mindenféle növényen és állaton, a békés, gigantikus méretű kékbálnától kezdve, a mikroszkopikus, szemmel nem látható gyilkos vírusokig. Uralkodik minden időjárás felett: hurrikánok, tornádók, monszunok, földrengések, árvizek, eső, hó, jég felett. Minden biológiai és kémiai reakció az Ő szeme előtt van, akár gyógyító, akár pusztító hatású (rák, AIDS, malária, influenza és mindenféle antibiotikumok). Ő magasan fölötte áll minden ország, kormány vagy hadsereg felett. Iszlám Állam, Hamasz, terroristák, lefejezések, intifádák, kelet-ukrajnai konfliktus, migránshullám, szíriai harcok – minderről tud. Nagyobb Ő, mint bármely nukleáris fenyegetettség Iránból, Oroszországból vagy Észak-Koreából. Hatalmasabb volt, van és lesz, mint bármely uralkodó, despota vagy zsarnok. Ő uralkodott Sztálin és Hitler felett, nagyobb Ő, mint Kim-Dzsong-Un, Putyin, Merkel, Obama vagy bárki más, akinek befolyást és hatalmat tulajdonítanánk ezen a világon. Ő kezében tart minden politikai választást, minden média- és hírportált, minden szórakoztató műsort, minden oktatási rendszert, óvodát, iskolát, egyetemet, mindenféle kutatást és tudományterületet. Ő uralkodik minden üzleti, anyagi, ipari és kereskedelmi ügyletek, az egész internet és giga-információs rendszerek felett! „Egy talpalatnyi föld nincs az egész kerek földön, ami fölött az abszolút szuverén Krisztus azt ne mondaná: Enyém!” – mondja Kuyper. Neki adatott minden hatalom mennyen és földön (Mt 28,18). Olyan név ajándékoztatott neki, amely mindennél nagyobb, amelyre leborul minden térd a mennyben, a földön és a pokolban (Fil 2,10-11). Krisztusban teremtetett minden a mennyen és a földön, láthatók és láthatatlanok, minden hatalom és fejedelemség (Kol 1,16). (John Piper, Sex and the Supremacy of Christ, Part 2 nyomán)

És ez az a Krisztus, ez az abszolút valóság, ez a hatalmas Úr, ez a Mindenható Isten maga, Aki ilyen kimondhatatlan hatalmat gyakorol minden fölött ebben az egész univerzumban – ő mondja: „Kérjetek és adatik nektek! Keressetek és találtok! Zörgessetek és megnyittatik nektek! Mert aki kér, az kap, aki keres, az talál, a zörgetőnek megnyittatik.” (Mt 7,7) Érted te ezt, TeSó? Ő, Aki végtelen, nagy, erős, elérhetetlen térben és időben, Aki olyan rendkívüli Úr, Aki nagyobb minden elképzelhetőnél, azt mondja nekem, pornak és semminek: Kérj!

large_prayer-for-beginners-g13leaiz

Meg vagyok győződve arról, hogy az imádság legnagyobb gátja éppen a vakság. Aki nem látja, kihez járul akkor, amikor csendesen az ágya mellett letérdel, amikor összekulcsolja kezeit, az nem is fogja fel igazán mit is jelent az a valóság és igazság, hogy az imádság lehetőség. De hogy is látnád, ha nem is ismered? Hogy is ismernéd, ha nem vagy kapcsolatban vele, nem olvasod az Igéjét? És csoda, hogy jövünk a nyavalygásainkkal, a problémáinkkal, a panaszáradatainkkal? Sokszor talán az a legnagyobb baj, hogy a név „Jézus Krisztus” nem jelent mást, mint aranyos gyerektörténetek főhősét, aki talán ma is képes csinálni ezt-azt.

Kedves, TeSó! Pár héttel korábban azt írtam, hogy minden a látáson múlik. Továbbra is fenntartom ezt az állítást. Ha nem látod Őt cselekvőképesnek, aki számára minden lehetőség adott és minden helyzet lehetőség – akkor egészen biztos imádkozni sem fogsz! Lásd már annak Őt, Aki!

Gyere, és tegyél egy próbát velünk együtt október 7-én a Kárpát-medencei Ifjúsági Imaéjjelen, ahol több száz fiatal borul le egyszerre majd ez elé az Úr elé, és mer, akar s fog is nagy dolgokat kérni – mert bízunk benne, hogy neki hatalma volt, van és lesz meg is tenni bármit! Imádkozhatsz! Imádkozz, hatsz!

Homoki Gyula

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .