„Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje, ekkor így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűrjeimet, nagyobbakat építek, oda takarítom be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál?” (Lukács 12,16-20)

Joe looks in the mirror. He sees a superhero in the reflection. It's a metaphor of the power which is in each person

Ahogy nézem és hallgatom a híreket, amelyekben robbantások, merényletek, háborúk és menekültek szerepelnek, egyre inkább megerősödik bennem, hogy a legnagyobb érték mostanában a biztonság. A biztonság a bizalommal rokon fogalom. Azonos a szótövük. Attól érzem magam biztonságban, ha valamiben vagy valakiben megbízhatok. Ez lehet bármi. Sokfelé keressük a biztonságot. A menekültek és menekülők egy másik országban keresik, egyesek testőrök védelmétől remélik, mások biztosítást kötnek. Vannak, akiknek a családjuk, barátaik jelenléte jelenti, és vannak olyanok, mint a példázatbeli ember, akik a vagyontól remélik a biztonságot.

És igen, a gazdagság sok mindennel járhat: a gazdag ember fogadhat testőrt, el tud menekülni a bajok elől, meg tudja fizetni a legjobb orvosi ellátást, megengedheti magának a legjobb és legegészségesebb táplálékot és számára nem kérdés, hogy ki tudja-e fizetni a számláit, vagy jut-e minden szükségesre a hónap végéig. És igen, a gazdag ember időnként a törvény fölött is áll. Még a rendőrség vagy bíróság vizsgálódásaitól is biztonságban van. Tehát érthető, hogy a jólét gyakran a biztonság szinonimája lett számunkra. Ahogyan a Példabeszédek könyvében olvasható: „A gazdagnak a vagyon az erős városa, magas várfalnak képzeli” (18,11).

A fenti példázatban azonban Jézus épp arról tanít, hogy ez a biztonság-érzet hamis. A példázatban szereplő ember kihagyja a számításból azt, hogy a gazdagság nem marad vele mindig. Nem örök. Tehát csak ideig tartó biztonságot adhat. Ugyanúgy, mint az első bekezdésben felsorolt többi dolog is. Sem a barátok, sem a munkaerőd, sem a család nem marad mindig veled. Épp ezért igazán biztonságban csak akkor érezheted magadat, ha a bizalmadat valami örökkévalóba veted. A példázat folytatásában Jézus arról beszél, hogy aki Istenben bízik, az biztonságban érezheti magát (liliomok, égi madarak stb.) Az Istennel való kapcsolat az igazi biztonság forrása. Ha Ő mellettünk áll, akkor minden akadály elhárulhat, és Ő be tud tölteni minden hiányt. Nem külföldön vagyok biztonságban, nem katonák védelmében és nem akkor, ha sok pénzt szerzek. Biztonságban Isten közelében vagyok. Tőle nem választhat el semmi.

A hit – bizalom.

És a bizalom – biztonság.

Ne elégedj meg a hamis biztonságérzettel!

letting-go-open-hands

Kacsó Géza

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .