Mi jut eszedbe, ha azt mondom: jámbor? Talán semmi, hiszen a hétköznapi beszédünkben nem sűrűn kerül elő ez a szó.

Nekem elsőre egy jószág képe ugrik be, amely engedelmesen baktat a gazdája után. Pedig maga a kifejezés egy kicsit mást jelent. Az számít jámbornak, aki tiszteletben tartja a meglévő értékeket, értékrendeket; megadja Istennek és az embertársaknak, ami jár nekik. Egyfajta kötelességérzet ez, amely tiszteletre és megbecsülésre sarkall; inspiráció, a Szentlélektől való benső indítottság, késztetés. Ha kegyességnek fordítjuk, akkor pedig az Istenhez tartozás, a Vele való mély kapcsolat jele.

1_original

Jámbornak lenni egyáltalán nem könnyű. Hogy kívánja bármelyik porcikám mások megbecsülését, tiszteletét vagy a kötelesség érzetét, amikor úgy érzem, hogy le akarnak nyomni, levegőnek néznek, elém tolakodnak? Miért tiszteljem azt, aki engem semmibe vesz? Hogy ne fulladjak meg attól, hogy mindig engedelmeskednem kell? És mit tegyek azzal a borzasztó nagy félelemmel, hogy ha nem teszem, akkor nem fognak szeretni, elfogadni…

Ismerősen hangzik? Ez esetben valószínűleg neked is örömöt fog okozni, ha emlékeztetlek rá, hogy mellesleg van Szentlélek is. És nem csak úgy elvan magának, hanem ajándékokat osztogat Krisztus megváltottainak. Felülírja az emberi, ideig tartó érdekközpontúságot; segít megtalálni az egyensúlyt az önzés és a szolgalelkűség között; rávezet arra, hogy hogyan lehet bensőséges kapcsolatban maradni Istennel és az emberekkel; megtanítja, hogy hogyan támaszkodhat „Isten szegénye” a gondviselés Atyjára; vagy hogyan lehet tettekre váltani a hitet, a reményt és a szeretetet.

letöltés

„Ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?” (Lk. 11,13)

A jámborság ajándék. Ingyen van – csak kérni kell.

Érte nem kell tenni semmit. Vele viszont annál többet. Merthogy nem úgy működik ez, mint egy alkalmazás, amit egyszer beállítasz, aztán fut magától és még a frissítéssel sem kell bajlódnod. A lélek kicsit olyan, mint az én fatengelyes telefonom: időnként automatikusan átáll arra a hálózatra, amit korábban már engedélyeztem neki. A világ tele van csábítással, kísértéssel és nekem újra és újra tudatosan Isten felé kell fordítani a gondolataimat, érzéseimet, mert a lélek is észrevétlenül tud hálózatot váltani. Csak egy kis időre felejtem el, ki az Ura az életemnek, és máris garázdálkodni kezd az önzés bennem és körülöttem.

Mi az, ami segít megtartani az állandó kapcsolatot a mennyei hálózattal? A KRISZ aktivisták talán már mondják is velem együtt: igével táplálkozunk, imádsággal lélegzünk, szolgálatban növekszünk, közösségben élünk. És látod, itt megint belefutunk a mennyei ügyfélszolgálatba. Mert Isten Lelke nélkül az ige halott szöveg, az imádság monológ, a szolgálat robotmunka, a közösség pedig legjobb esetben is csak egyfajta társulás. A Szentlélek által válik az Ige élővé és hatóvá, az imádság beszélgetéssé, a szolgálat kiváltsággá, a közösség pedig Isten csodáinak színterévé.

young-woman-kneeling-floor-praying_1296810_inl

A Kegyelet,
az Áhítat,
a Jámborság Szentlelke!
Hogyan is hívjunk,
hogyan is nevezzünk,
hogy csak kissé is megsejtsünk?!
Szent Tapintat!
Szent Megilletődöttség! Szent Ihletettség!
Mely mindenen megérzi az istengyermekség
kegyelmeit és távlatait,
sőt feladatait.

Ezért adj serénységet
az emberekkel szemben való
kötelmeim teljesítésében,
hiszen tudom, hogy Isten gyermekeit szolgálom,
bennük és általuk az Istent.
Ha pedig ők
hibáznak vagy mulasztanak velem szemben,
dehogy török be senki emberfia világába
durva, kemény, megtorló kezekkel.
Hisz fölöttünk is ott lebeg az isteni kinyilatkoztatás, kiválasztás és kegyelem titka:
Isten tudja, ki mit, miért
tesz vagy nem tesz meg nekem!

A Kegyelet Szentlelke tegye látóvá szívemet!
Amen!

(Belon Gellért: Ima a Szentlélek hét ajándékáért, részlet)

Olasz Tímea

1 Hozzászólás

  1. Pingback: A Szentlélek ajándék - Lélegzet Magazin

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .