Gossip_girls

Pletyka, pletykálkodás – ha megkérdeznék tőlem, hogy a fogalom hallatán milyen asszociációim vannak, akkor talán elsőként a csokoládé jutna az eszembe; pontosabban az, ahogy egy diétázó, fogyókúrázó személy viszonyul ehhez a falatnyi, csalogatóan finom és mégis a bukást jelentő édességhez. Tudja, hogy nem szabad megkóstolnia, mert azzal talán kemény önmegtartóztatását teszi semmissé, de mégis elkezd azon gondolkodni, hogy ez még ma belefér. Csak egy aprócska falat, és persze csak ma – holnap újra kezd majd szépen mindent.

Ezt érzem és látom magamon és másokon is sokszor a pletykálkodással kapcsolatban. Csak egy szó… egy fél mondat… na, jó ezt még elmondom – de nem vagyok pletykás, csak épp érdekesnek találom… én csak segíteni akarok neki, s ha itt vagy talán segíthetünk neki együtt… és csak neked mondom el…

Ismerős?

Az a helyzet, hogy mi szeretünk pletykálkodni, és talán épp a féltés, aggódás fátyla mögé rejtjük ezt a bűnös kis élvezetünket, így annyira nem is érezzük a súlyát. Sőt talán magunkban megkérdőjelezzük, hogy van-e neki egyáltalán súlya? Valóban rossz dolog?

Van-e súlya annak a kis kocka csokoládénak? Jelentősége, hogy megeszem-e vagy sem? Van-e jelentősége a szavaimnak, melyekkel másokat rossz fényben tüntetek fel csupa jószándékból?

A válasz abban rejlik, hogy ezek a dolgok minden szépítés és álca nélkül mit is jelentenek valójában: a csokoládé a diétázónak bukás, legyen az bármilyen aprócska falat. A pletyka, legyen az akármilyen kis apróság: rágalom.

Ugye ez a szó már ijesztőbb? Rágalom. Minden egyes alkalommal, amikor valakiről sztorizgatsz, vagy épp csak elmondod a véleményed anélkül, hogy ő hallaná, esetleg másokkal gondolkodsz a dolgain nélkülerágalmazod őt.

A Biblia azt mondja:

 „… a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Íme, egy parányi tűz milyen nagy erdőt felgyújthat: a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa.” (Jakab 3, 5-6/a)

A kérdés adott: mit akarsz a beszédeddel? Égetni vagy építeni? Rombolni vagy segíteni?

Kihívás: Ma gyakorold azt, hogy nem engedsz a pletyka kísértésének legyen az bármilyen csábító. S amikor kedved támadna, hogy fecsegj valakiről, akkor gondolatban inkább mondj el érte egy imát. Hidd el, jó hatással lesz rád, rá és a kapcsolatotokra is.

 

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .