shepherd-sheep-12

„Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jönni, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és elszéleszti őket. A béres azért fut el, mert csak béres, és nem törődik a juhokkal. Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát: és én életemet adom a juhokért. Jn 10, 11-15

Miközben a mai bejegyzés utolsó mondatait írtam le, elém került a Bibliám.

Nem elítélendő magatartás az, ha a lelkész nem csak akkor fog Bibliát a kezébe, mikor a szószéken prédikál. A tegnap este egyik legmegdöbbentőbb pillanata az volt, amikor írás közben elolvastam a fenti igeverseket, és úgy döntöttem, hogy félre kell tennem mindazt, amit idáig legépeltem.

Elolvastam a mai napra rendelt verseket, s nem volt kétségem afelől, hogy miről kell szólnia a mai posztnak.

Ha máshol nem is, de hittanórán mindenki megtanulja, hogy minden kérdésre egy helyes válasz van: Jézus.

  • Hogy hívják az Isten Fiát?
  • Jézus.
  • Ki született meg az első karácsonyi éjjelen?
  • Jézus.
  • Ki a Jó Pásztor?
  • Jézus.
  • Kiről szól a Jn 10, 11-15?
  • Jézusról és rólunk!

Jézusról, a Jó Pásztorról és rólunk, béresekről.

Rólunk, a kárpátaljaiakról. Rólunk az aggódókról, a rettegőkről, a menekülőkről. Rólunk, akik szívesen elhagynánk a süllyedő hajót, s mennénk arra, amerre az orrunk visz, de nem lehet.

Nem lehet, mert a Pásztor azt szeretné, hogy példák legyünk a mellettünk élőknek. Azt kívánja, hogy békességre igyekvők, a háborúságban tűrők legyünk. A Jó Pásztor azt akarja, hogy mi is jó pásztorok legyünk, akik felismertük immár, hogy nemcsak önmagunkról van szó, hanem arról a kis nyájról, ami ránk lett bízva.

asaaa

Mellékelve mindenfajta túlmagyarázást a kérdés egyszerűen ez: pásztorok leszünk vagy béresek? Pásztorok, akik kitartunk, vagy béresek, akik ha meglátjuk a farkast, azonnal rohanunk.

Talán azt gondolod, hogy a legkönnyebb leírni ezeket a szavakat és vádaskodva neked szögezni, kedves olvasó, de őszintén hiszem, hogy mindannyiunknak rettenetes harcaink vannak, s fognak lenni e szavak hallatán. Harcoljuk meg, s gondolkodjunk el őszintén ezen a rövid kérdésen: pásztor vagy béres?

Máté Richárd 

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .