A karácsonyi filmek egyik nélkülözhetetlen képe a meleg kandalló és a fölötte lógó, névre szóló harisnyák. Bármennyire is furcsán hangzik zoknit akasztani a kandalló párkányára, ennek a szimbóluma mégis melegséget hordoz. Ez a hagyomány ugyanis egy régi történetből ered, amit most szeretnék megosztani veletek. 

Réges-régen élt egy szegény ember, akinek volt három lánya. Ez a szegény ember nem engedhette meg magának, hogy hozományt adjon a lányainak, pedig akkoriban egy nőnek nagyon nehéz volt hozomány nélkül házasodni. A faluban, ahol éltek, élt egy Nicholas nevű keresztény püspök is, aki Isten szolgálatába állította az életét. Neki megesett a szíve a család sorsán, és segíteni akart rajtuk, de a szegény ember nem volt hajlandó pénzt elfogadni tőle. Nicholas azonban nem tágított az elhatározása mellől, és egy éjszaka három aranyból készült golyót dobott be a férfi házának nyitott ablakán. Mindegyik a tűz mellé akasztott harisnyákban landolt. Így másnap reggel a szegény ember mindhárom lánya aranylabdát talált a harisnyájában, ezzel az ajándékkal pedig már házasságot köthettek.

A történet nem csupán az adakozásról szól, hanem az elhivatottságról is. Talán mindannyian ismerjük azt az érzést, mikor a pillanat lelkes örömében a nyakunkba vállalunk egy szolgálatot, ám ez a lelkesedés olyan gyorsan röppen el, mint amilyen hévvel jött, és már csak azt vesszük észre, hogy a tennivalókkal telezsúfolt hétköznapok forgatagában a szolgálat az utolsó helyen szerepel a teendőink között.  A fontossági sorrendem első helyén megint – vagy még mindig – én szerepelek. Az én céljaim, az én jól bevált terveim és az én örömszerzéseim. 

Az émelyítően sok én vakvágányra juttat, ha pedig csak másokat teszek első helyre az életemben, attól előbb-utóbb egy kifacsart naranccsá változom. S bár olyan észszerűnek tűnik, hogy kinek kellene állnia az életem középpontjában, az irányítást mindennap újra és újra át kell adnom Istennek. Az Ő vezetésében pedig a szolgálat se csak  utolsó helyet kap a mindennapjaimban, hanem a lelkem legnagyobb örömforrásává válik.

Böszörményi-Bálint Eszter

Kövesd adventi naptárunkat minden nap!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .