Krisztus a keresztfán. Falképtöredék az 1400-as évekből, Visk. A szerző felvétele.

„Beszélj minden hozzáértő emberrel, akinek művészi képességet adtam…” 2Móz 28,3

Szívből, mélyen hiszem azt, hogy a művészet Isten egyik legszebb földi ajándéka az emberiségnek. Előfordul, hogy egy zeneszám kisegít bennünket, amikor elfogynak a szavak.  Egy festményt, képet szemlélve időnként többet megtudunk az alkotóról és mondanivalójáról, mint ha órákon át beszélgetnénk vele. Ha pedig a szavak szelíd igába kerülnek, és immár irodalomnak nevezzük azokat, valóságos lelki vegytisztítóként hathatnak ránk.

Amikor Áront, Mózes testvérét pappá szentelik, maga Isten szólítja fel Mózest, hogy konzultáljon a művészetben jártas emberekkel, és úgy készítsék el Áron ruháját. Az egész fejezet arról szól, hogy Isten részletesen meghagyja, mi hogyan készüljön szépségesre.  Meg merem kockáztatni, ma talán megbotránkoznánk ezen az útmutatáson.

Talán sokszor nem értjük a művészet egy-egy kifejezési módját. Talán megbotránkozunk az Istenről oly ékesen prédikáló művek alkotóinak életére nézve. Talán nehezen fér hozzá hitvallásos szívünkhöz a megszokott, biztos kereteken kívüli Isten-imádat. De ma adjunk időt magunknak, és szemléljünk, hallgassunk valamit, ami talán távol áll tőlünk, de a maga nemében páratlan, és hisszük vagy sem: Isten örömét leli benne. Tegyünk ma így egy lépést egymás és az Úr felé!

Kocsis Julika

← Vissza a naptárba

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .