(mivel a kampányvideó egy spanyol likőr reklámjaként készült, megtekintés csak 18 éven felülieknek ajánlott)

„Úgy vagyunk programozva, hogy elutasítsuk a gondolatot, hogy az időnk véges. Így folyamatosan úgy érezzük, hogy van még elég időnk együtt lenni a szeretteinkkel.”

Pedig nem.

Az elmúlt hat évben a mobilhasználat megtriplázódott. Noha továbbra is azt valljuk, hogy a legszívesebben a szeretteink körében töltjük az időnket, a fenti videó pont arra világít rá, hogy ez önáltatás, és igazából a képernyő a legjobb barátunk.

Adott két barát, akik nagyon fontos szerepet töltenek be egymás életében. Gondolj te is arra a barátodra, aki nélkül nehezen tudnád elképzelni az életedet, még ha nem is él közel hozzád, és nem vagytok napi kapcsolatban sem. Az alapján, hogy hány évesek vagytok, milyen gyakran és mennyi időre tudtok találkozni, illetve, hogy az együtt töltött időt mivel töltitek, egy kalkuláció segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy normális esetben mennyi időt tölthettek még együtt a hátralevő életetek során.

Gondolom, most Te, ahogyan a fenti videó szereplői is, hetekre, hónapokra, de legalábbis sok-sok közösen eltöltött szép napra gondolsz. Nos, őket is hideg zuhanyként érte, amikor megtudták azt a végeredményként kapott néhány órát, ami még közös minőségi időként az életükben nekik és barátaiknak jutott.

Órák. Csupán néhány óra az egyik legjobb barátodra…

Amíg TV, internet, telefon bámulására valóban hónapokat kitöltő időmennyiségről van szó.

A videó megnézése után a legjobb barátommal pont arról beszélgettünk, hogy az üzenete valóban mellbevágó, de mihez kezdjünk ezzel?

Nos, íme például néhány tanács, amit mindenképp érdemes megfontolnod a most következő évre vonatkozólag:

  • Ha lehetőséged van arra, hogy valakivel face to face leülj beszélgetni úgy, hogy akár még meg is érintheted, akkor ne vedd elő a telefonodat! Kevés annyira modortalan gesztus létezik a világon, mint amikor beszél hozzád valaki, és te közben csekkolod a Facebookodat. Ha Ő neked ajánlotta az idejét, akkor te szánd oda Neki a figyelmedet.
  • Iktass be néha offline szüneteket! Nem igaz, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lenned. Ez a munkában egy idő után nagyon súlyos következményekkel is járhat, mert egy élelmes főnök könnyen kihasználja, hogy te úgyis bármikor online vagy. Felnőtt emberként jogod van meghatározni olyan időszakokat, amikor lekapcsolódtál a hálóról. Később reagálsz. Ennyi.
  • Tervezz tudatosan! Borzasztóan szomorú, hogy nem csupán a tőlem távol élő barátaimmal, de néha még a tőlem két utcára lakókkal is csak havonta tudok találkozni, mert egyszerűen nem férünk bele egymás időbeosztásába. Esküszöm, leírom ezt a mondatot, és nem tudom, hogy közben sírjam el magam, vagy inkább süllyedjek el szégyenemben. Pedig valóban így működünk: néha percre pontosan betervezünk minden elintézendő szükséges dolgot, munkát, még a körmösödet is, de a személyes találkozókra, szeretett emberekre nem nagyon szánunk külön időt a heti tervben. Mintha az valami külön féregjáratos időbüdzséből menne. Pedig nem. Kalkuláld bele a szeretteidet az életedbe!
  • Néha csinálj őrültséget! Nekem ebben a videóban az a legmeghatározóbb mondat, hogy az agyunk elutasítja az időnk végességének gondolatát. Mindig azt hisszük, hogy lesz még időnk. „ Most nem alkalmas, mert határidőm van; mert vizsgám lesz, és arra készülök; mert nincs pénzem odautazni; mert túl sok időkiesés; mert ez most egy zsúfolt, nehéz időszak, de talán majd utána, ha kicsit nyugi lesz.

Tudod, majd amikor eljön az a bizonyos „nyugi”, na akkor fogod tudomásul venni az életed végességét, mert az már a vége lesz. És akkor majd baromira fogod bánni, hogy ilyenek voltak a prioritásaid, és valahogy olyan kevés időt szántál mindazokra, akiknek a társaságában megáll a pillanat… Ezért néha légy őrült, és hirtelen felindulásból ülj vonatra, vagy pattanj a volán mögé. Vagy ugorj át valakihez az éjszaka közepén, mert épp szükségetek van egymásra. Ha most nem teszed meg, akkor mikor?

De tényleg. Ha most nem teszed meg, akkor mikor?

Ezen a linken te is kiszámolhatod, hogy egy-egy barátoddal mennyi időt tölthetsz még együtt.

Sárközi Andrea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .