A messzeségben is megjelent az Úr: Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen. (Ézs 31,3)

A pünkösd utáni vasárnap a régi egyházi időbeosztás szerint a Szentháromság vasárnapja. Ezen az alkalmon mintegy visszatekintünk a mögöttünk álló ünnepes félévre és emlékszünk, hogyan ünnepeltük az Atya örök szeretetét és megváltást elkészítő gondosságát adventkor, karácsonykor. Visszaidézzük, milyen jó volt karácsonykor énekelni: „megszületett megváltója a bűnös világnak” és remélni, hogy bennünk is megszületik a hit, mikor valaki a kezébe vesz minket. Ott voltunk a megszületés csodájánál karácsonykor, a megfeszítés kínjainál és a feltámadás győzelménél húsvétkor a Fiúval, majd pünkösdkor mi is kérhettük, a tanítványokhoz hasonlóan ránk is töltessen ki a Szentlélek.

A lényeget hibázza el az, aki nem Szentháromságként beszél Istenről és dicsőíti Őt, hiszen még ünnepeink is így tárják elénk az Ő titkát. Mert titok a Szentháromság. Titok, hogy az egy és oszthatatlan Isten hogyan lehet egy, örök, igaz Szentháromság. Évszázadok dogmafejlődése és dogmaharcai sem vittek közelebb minket ehhez a titokhoz, viszont azok a pillanatok, amikor átengedjük az életünk az Ő vezetésének, felszabadítanak, hogy együtt éljünk a misztériummal és várjuk, Isten mikor leplezi le ezt is számunkra.

A Szentháromság titka mondhatjuk úgy is, túlnyúlik az emberi időn és gondolaton. Mindig akad, aki megkérdi: mit csinált Isten, mielőtt teremtett? Mit csinált egyedül? Azt, amit ma is tesz. Mert Isten sosem volt egyedül. A keresztyén tanítás szerint a Szentháromságként létező Istenen belül kapcsolódik az Atya, Fiú, Szentlélek összeelegyíthetetlenül, mégis szétválaszthatatlanul. És a három személy között teljes elfogadás és szeretet létezik. Azaz: mit csinált Isten a teremtés előtt? Szentháromságként létezett, önmagán belül tökéletes szeretetkapcsolatban.

Távolinak és elvontnak tűnik mindez egészen addig, amíg ez két dolgot meg nem értet velünk Istenről. Egyfelől azt, hogy ahogy a Szentháromság személyei összekapcsolódnak, Isten a kapcsolatok Istene, aki kapcsolódni szeretne hozzánk is. Szeretne közel vonni magához. Másfelől pedig Isten szeretete ősibb, mint ez a világ és akkor is megmarad, amikor újjáteremt mindent, amit megfertőzött a romlottság és a bűn. Mert az örök szeretet tényleg örök szeretet: élt már a teremtés előtt és az újjáteremtés után is ugyanaz marad. Ezért hűséges az Isten a komisz népéhez is.

Én ma azt a Szentháromság Istent ünnepelem, akinek a puszta léte is ígéret: helyreállnak a közösségek, kapcsolatok. Nem amiatt, mert varázsütésre megjavulnánk, hanem azért, mert a Szentháromság Isten hűséges Úr. Ezért van esélyünk a szeretetre, gyógyulásra. Ezért tevékenykedik az Atya, Fiú, Szentlélek a világban és bennem, benned is, Tesó. Mert kimondhatatlan hűséggel szeret téged. Nem dob el, amikor vétkezel, nem felejt el, amikor hűtlen vagy. Bízhatsz örökkévaló szeretetében, ráhagyatkozhatsz és keresheted őt. Ő már várt rád, mielőtt megszülettél, mielőtt ma felébredtél volna.

Laskoti Zoltán

Haszid

1.

Olvassuk a pusztai vándorlást
így indul a napunk

Miért nem cseréli le Isten az ő népét
kérdeztem

Mert szerelmes
válaszolta

Akkor az más
Akkor az egészen más

2.

Olvassuk a pusztai vándorlást
így fejeződik be a napunk

Miért nem cseréli le a nép az ő istenét
kérdeztem

Mert szerelmes
válaszolta

Akkor az más
Akkor az egészen más

(Visky András)

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .