Az elmúlt két évben, többek között három közös gyökerű és egymással összefüggő és egymást gerjesztő, egész kultúránkat és jövőnket átalakító erővel bíró jelenség egyre örvénylően gyűrűződött be a magyar és az európai társadalomba:

  • Digiworld – Digitális világ

1) Jellemző: egyre több ember (fiatal) egyre nagyobb részben csak a digitális világban éli az életét. (Ennek a világnak, a jelen gyerekek, tinédzserek és huszonévesek a bennszülöttjei, az idősebbek a bevándorlói). Egy egész generációnál szinte kizárólagosan a digitális térbe olyan emberi területek csúsztak át (közösségi oldalak, kapcsolati hálók stb.), melyek lényege a közvetlen emberi kapcsolatokat feltételezi (játék, eszmecsere, szerelmi-, baráti-, vitakapcsolat stb.). Ezen generáció számára a valóság a digitális világba tevődött át, melyben nincs felelősség (mert el lehet rejtőzni és rejteni a magunk valóságát és kilétét), nincs a valóság felvállalása (mert lehet válogatni és alakítani ízlés szerint a karaktereket), nincs elkötelezettség (mert egy kattintással be- és ki lehet lépni).

Psychiatrist communicating with his patient through computers.

2) A digitális világ elterjedésének oka: az érintés hiánya. Egy generációval ezelőtti jelenségként indult el (melynek az egyenes következménye a hódító digiworld), hogy gyerekek sokkal kevesebb testi és személyes érintést kapnak, mint az egészséges személyiség kifejlődéséhez szükséges lenne. Nem (vagy csak rövid ideig) szopnak, nem ringatják őket eleget és azt is gyakran csak babakocsiban, már csecsemőkortól a felnőtté válásig a szülő helyett a személytelen intézmények veszik át nevelését (bölcsőde, óvoda, iskola, napközi, napközis táborok, szünidős táborok stb.). S a személytelenség közegében felnőtt generációnak a személytelenség lesz a természetes (minden velejáróval: kapcsolatfogyatékosság, agresszió, empátia hiánya).

  • Mamahotel

1) Jellemzők: a harminc körüli fiatalok még nem önállósodnak, hanem mindig a szülői háztartásban élnek (az anya úgy viszi a kakaót a harminc éves kicsi fiának, mint öt éves korában), és nem alapítanak önálló családot (azzal szemben, hogy néhány éve az európai kultúrában 25 éves kor körül igyekezett mindenki saját családot létrehozni). Az európai fiatalok körében egyre nagyobb százalék lakik a „mamahotelben”.

2) A „mamamotel” jelenség oka:
A) a gyerek részéről a digitális világ valósága (nem elsősorban a gazdasági válság). Ugyanis a kapcsolatait az érintett korosztály (25+) már a digitális térben éli meg (amit a gyerekszobájában lévő számítógépéről is megtehet). Ehhez a digitális világhoz nem kell egy kényelmetlenségekkel járó valós család (házastárs és gyerekek). Tehát nincs motiválva a családvállalásban. S az érintett fiatalnak a család irányításához és problémáinak kezeléséhez ráadásul nincsenek mintái. Ugyanis a mamahotel jelenség túlnyomó része a csonkacsaládoknál alakul ki, ahol az anya korábban elvált és egyedül nevelte a gyerekét. S ebben a csonka közegben a családnevelés mintáit nem is vehette át az időközben felnőtté vált gyerek. S családfelvállaló és problémamegoldó minták hiányában rémítő bármilyen valós családi kapcsolat.

harmas
B) az anya részéről:a lelkiismeret-furdalás. Mert valamikor a gyerekkel nem foglalkozott eleget (nem adta meg neki a kellő testi törődést, mert előbb a férjjel való konfliktus és a válás lefoglalta; majd a gyerek egyedül nevelése nagy anyagi terhet jelentett, dolgozni kellett és plusz feladatokat vállalni. Ezért a gyerek korán gyereknevelési intézményekbe került. S este amikor együtt voltak, már fáradt volt az anya a közösség megélésére; valamint az esetleges új párkapcsolati próbálkozásoknál zavaró tényező volt a gyerek; s az elterjedt esetleges abortuszok okozta lelkiismeret-furdalásról nem is beszélve stb.). Amit az anya kihagyott a gyerek nevelésénél, azt most, évekkel később akarja behozni a gyerekbe való kapaszkodással. Valamint az idősödő és kora miatt egyre inkább önértékelési zavarokkal küzdő anya a gyerek kiszolgálása miatt fontosnak érzi magát. S így, a gyerekhez ragaszkodva, próbálja kompenzálni az önértékelési zavarát. Tehát a mamahotel a tömegjelenséggé vált félrecsúszott szülő és gyerek között kötött tudatalatti szerződés eredménye.

  • Alterfamily – „Máscsalád”.

1) Jellemzők: a potenciális családalapító fiatalok teljesen más családmodellt képzelnek maguknak, mint az általános (apa, anya, gyerekek, akik egy életen keresztül felvállalják egymást). De nincs egy kialakultan más családmodell. Pl.: az Európai Unióban megkérdezett családalapítás előtt álló lányok 25%-a egyedül, társ nélkül szeretné az egy gyerekét felnevelni; a fiatalok túlnyomó többségének elképzelhetetlen, hogy egész életén keresztül csak egy társa legyen.

kettes

2) Alterfamily kialakulásának okai:
a rossz családtapasztalatok (a szülők nem tudják feloldani a maguk problémáit), a média (a példaként álló médiasztárok életében meg sem jelenik a felelősségteljes egymás melletti elkötelezettség; a nemiséget bemutató filmjelenetek több mint 95%-a nem házasságon belül van; a valóságshow-kon felnőtt nemzedéknek eltűnt a nyilvános és az intimszféra közötti határ stb.), a digiworld (ha már kialakult ez a személyes igények szerint alakítható digitális világ, akkor ezt veszélyezteti a család léte, mert egy család igazi valós gondja a digitális világból kiragad).

Megoldás mind a három jelenségnél: vissza Istenhez és egymáshoz, a minél több együtt töltött időt és érintést tartalmazó személyes kapcsolatokhoz.

Radvánszky Ferenc 

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .