11015975_1038804506135771_2029274893_n

„A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja.” (Példabeszédek 17,22)

Böjti időszakban vagyunk, és sokan sokféleképpen éljük ezt meg, ahogyan azt Beccy bejegyzésében is olvashattátok. Nagyon jól leírta, hogy mennyire gondban vagyunk mi keresztyének, hogy hogyan is böjtöljünk, mit vonjunk meg magunktól, egyáltalán megvonjunk-e valamit?

Nem tudom, hogy te, kedves TeSó, böjtölsz-e, és ha igen, akkor hogyan. A kérdés neked is szól: boldog vagy?

Ebben az időszakban sokan Facebookon keresztül is próbálnak különböző praktikákat megosztani, hogy hogyan lehetne böjtölni, mert az olyan jó, noha közben depressziósak, feszültek lesznek, ahogyan azt a böjthöz kapcsolódó legtöbb kép is sugallja. Pedig a Szentírás egyetlen helyen sem írja, hogy Krisztusért essünk mély letargiába. A korinthusiakhoz írt második levelében Pál azt mondja, hogy a világ szerinti szomorúság az a halálba vezet és egyedül az Isten szerinti szomorúság az, ami üdvösségre való (7,10), ami viszont nem magamutogató és nem vág fel, hanem csendes és reménnyel teli.

Böjtben tulajdonképpen adakozunk. Az időnkből, az energiánkból, a lelkünkből és egész életünkből. Nem a szomorúság kell hát, hogy látszódjon rajtunk! Nem sanyargatásként kellene megélnünk ezt a negyven napot, hanem hálával és örömmel. Boldogoknak kellene lennünk, hiszen azt az időt, amit eddig más dolgokkal töltöttünk el, most Vele gazdagíthatjuk meg. Ujjonganunk kellene, mert napról napra többet és többet adhat számunkra kegyelméből a mi Mennyei Atyánk a mi Megváltónk érdeméért. Ezért Jánossal együtt mondom én is, hogy (talán) „Így most ti is szomorúak vagytok, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek” (János evangéliuma 16,22).

Zilahi Réka

1 Hozzászólás

  1. Kozma István

    Köszi szépen Réka,valóban a lényegre mutattál rá az írásoddal.” Pedig a Szentírás egyetlen helyensem írja, hogy Krisztusért essünk mély letargiába.”-Nem bizony,sőt,Krisztus arra figyelmeztet,hogy:” Mikor pedig bőjtöltök, ne legyen komor a nézéstek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek, hogy ők bőjtölnek. Bizony mondom néktek, elvették jutalmukat.
    Te pedig mikor bőjtölsz, kend meg a te fejedet, és a te orcádat mosd meg;
    Hogy ne az emberek lássák bőjtölésedet, hanem a te Atyád, aki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet néked nyilván.”Máté 6,16-18

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .