Szexuálpedagógia rovat

Miért csak azt a szeretetet vagyunk képesek elfogadni, amiről még el tudjuk hinni, hogy megérdemeljük?

Ez az a kérdés, ami engem már évek óta leginkább hajt előre, és aminek lényege a leginkább kifejezi számomra, hogy miért is nem szabadna a szexedukációnak csupán a nemi aktusról és a felvilágosításokról szólnia.

A szexuális nevelés része ugyanis a testképünk, önértékelésünk, érzelmeink, egész belső világunk, kommunikációnk, az ehhez kapcsolódó tudásunk és gondolataink, illetve minden, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki egészséges felnőtt nőként vagy férfiként élhesse meg saját szexualitását. Talán ha ezt mindannyian tudatosítanánk magunkban, keresztényként is kevésbé óckodnánk a szexszel kapcsolatos kérdések megvitatásától.

Pedagógiát, neveléstudományt végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, három éve kezdtem fokozottan érdeklődni a szexuális nevelés iránt. Abban, hogy ezzel valóban komolyan érdemes foglalkoznom, 9 hónapnyi önkénteskedés erősített meg egy argentin szegénynegyed leányanya nevelőintézetében. Igyekszem folyamatosan kutatni, fejlődni a témában, jelenleg a Kalandok és Álmok Élménypedagógiai és Szakmai Műhely támogatását élvezhetem ebben, akikkel az élménypedagógia lehetőségeit keressük a szakmán belül, valamint Hevesi Krisztina szexuálpszichológus segítségét, aki a szakterület legalapvetőbb kérdéseiben mentorál.

A rovattal egyrészt célom, hogy folyamatosan naprakész legyek a célközönség legfontosabb kérdéseivel kapcsolatban, és szakmai háttérrel megtámogatva, vallási közösségekben is beszélgessünk a szexualitáshoz kapcsolódó témákról.


Rovatunk bejegyzései:

Isten, a mellrák és én

Nem tudom elképzelni, milyen lehet bemenni az orvoshoz, mosolyogva helyet foglalni, majd meghallgatni azt az ólomnehézségű három szót: „Önnek mellrákja van”.
olvasás folytatása

A pozitív visszajelzésről

Nemrég olvastam egyik régi munkatársam, barátom cikkét arról, hogy milyen tudományosan alátámasztott tények alapján lehetünk minél jobbak az ágyban. Mondanom sem kell, előkelő helyen szerepelt a felsorolásban, hogy akik elegendő mennyiségű pozitív visszajelzéssel látják el a partnerüket, és ezáltal nagyban hozzájárulnak a magabiztos testképükhöz, azok nagyobb valószínűséggel számíthatnak jó szexre a kapcsolatukban.
olvasás folytatása

Szép az, ami valódi

Egész életemben úgy voltam vele, hogy minden rendben van a külsőmmel kapcsolatban, amíg nem jön valaki közel. Ha messziről mondjuk rám kacsintanak, az rendben van, attól zavarba sem jövök, akkor szépnek is érzem magam. Viszont, ha már egészen közel lépne az illető, akkor elkezdeném úgy érezni, hogy én vagyok Gregor Samsa, a gusztustalan féreg. Arról most inkább nem is ejtenék szót, hogy milyen hatással volt ez az ostoba elképzelés a magánéletemre, viszont
olvasás folytatása

Szexuális nevelés kicsi gyerekkorban? Igen! Például harcként a pedofília ellen

A pedofília egy komoly betegség. Az egy olyan keret, amivel mi nem tudunk mit kezdeni, és ebben a tekintetben tényleg az ima az egyetlen fegyverünk. Viszont ennek a problémának a másik oldala, hogy az áldozatul esett gyerekek nem mernek beszélni erről, vagy azt sem tudják, hogy beszélniük kéne, vagy beszélnek, de senki sem hisz nekik, vagy szándékosan hallgattatják el őket.
olvasás folytatása

Te mennyire ismered a saját testedet?

Ahogy korábban utaltam rá, a test mindenféle kérdéseivel foglalkozunk első körben: test, testkép, külső önértékelés, barátkozás a Szentlélek templomával. 
olvasás folytatása

Hová lett az önbecsülésetek, lányok?

Nem hiszem azt, hogy mindent, ami ezzel kapcsolatosan mindannyiunkban kavarog, azt bele lehet szorítani egy blogbejegyzésbe. Igazából egy könyvbe sem, de nem is érdekes. Nem célom. Olyasvalamiről szeretnék most beszélni, ami valamiért mindig is tabu volt keresztyén körökben, pedig nagyon is hozzánk tartozik: vagyis a testről.
olvasás folytatása