Összedugtuk a fejünket a TeSó blog szerkesztőivel, hogy listába szedjük azokat a telefonos alkalmazásokat, amelyeket mi személy szerint szívesen használunk, és valamilyen módon segítenek bennünket a keresztyénségünk megélésében. Ahelyett, hogy ebben a posztban módszeresen bemutatnám az összes elérhető bibliaolvasó alkalmazást (rengeteg van belőlük!), csak az általunk már kipróbált és hasznosnak ítélt, nem is mindig keresztyének számára fejlesztett applikációkról írok néhány mondatot. Így hát a lista természetesen nem teljes. Te mivel egészítenéd ki?

1. BibOlKa – Bibliaolvasó Kalauz (50 ezer+ letöltés Androidon)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a BibOlKa a magyar keresztyén appok népszerűségi versenyének a győztese – legalábbis református körökben mindenképp. Az alkalmazás nyújtotta kissé divatjamúlt vizuális élményt kárpótolja annak funkcionalitása. Minden év elején (néha kicsit késve) frissül az aktuális református bibliaolvasó kalauz kijelölt napi igéivel és a hozzájuk tartozó rövid, 2-3 mondatos magyarázattal, kommentárral. A napi ige + a kommentár elolvasása általában kevesebb, mint öt percet vesz igénybe, így az app használatának beépítése a mindennapi rutinunkba igazán nem nagy áldozat, és kezdetnek egyáltalán nem rossz. Jó kiegészítés az apphoz a http://reformatus.hu/istentkeresem/ weboldal, ahol minden nap a kalauz „Kiegészítő ige” részéhez olvashatunk magyarázatot, amelyhez a kalauzban egyébként nem tartozik kommentár.

Az alkalmazás egyébként háromféle bibliafordítást tartalmaz: Károli 1908, Új fordítás 1990, Károli 2011 (utóbbihoz hangos Biblia is tartozik). Emellett könyvjelzőket tudunk elhelyezni a számunkra fontos igehelyeknél, igeverseket tudunk megosztani ismerőseinkkel közösségi média felületeken, és egy többé-kevésbé jól működő kereső funkciója is van az appnak.

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban egyaránt.

2. Magyar Református Énekeskönyv (10 ezer+ letöltés Androidon)

Az applikáció egyaránt tartalmazza az 1948-as Református Énekeskönyvet, amelyet mostanság is használnak a legtöbb magyarországi református gyülekezetben, és az 1996-os Magyar Református Énekeskönyv énekeit, amit pedig Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben és Délvidéken használnak. A dizájn itt is archaikus, de cserébe cím és sorszám alapján is lehetséges énekeket keresni, ráadásul kottával együtt, így az alkalmazás jól használható istentiszteletek alatt, ha nincs nálunk papír énekeskönyv. Persze közben reménykednünk kell, hogy senkit nem botránkoztatunk meg azzal, ha telefonozunk istentisztelet közben…

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban.

3. YouVersion Biblia (100 millió+ letöltés Androidon)

Ez a világszerte népszerű bibliatanulmányozó alkalmazás letisztult, modern dizájnnal, magyar fordítással, és nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik. Az app egyúttal egy kicsit keresztyén közösségi oldalként is működik: ha akarjuk, követhetjük az e-mailes vagy Facebookos ismerőseink bibliatanulmányozó tevékenységét is. Az alkalmazás legjobb része talán mégis az, hogy rengeteg különböző tematikus bibliatanulmányozást segítő tervet követhetünk benne, úgymint: Kísértés, Isten ígéretei, 7 szokás egy sikeres évért, 21 napos böjt, A bűnbánat cselekedetei és így tovább… Ezek az általában néhány nap alatt végigvehető tervek tartalmaznak áhítatot, memorizálandó bibliai igéket, elolvasandó hosszabb részeket a Szentírásból, mindig az adott témához kapcsolódóan. Az alkalmazás ezen kívül minden nap ugyanabban az időben push-értesítésben (vagy e-mailben) egy napi igeverssel is megajándékoz. A Bibliai történetek funkció segítségével egy kattintással elérhetjük azokat az igeverseket, amelyek például az Ábrahámról és Izsákról, a lángoló csipkebokorról vagy mondjuk az Illésről szóló részeket foglalják össze. Nem mellékes, hogy az applikáció hatféle magyar bibliafordítást tartalmaz, közük az Egyszerű fordítást (EFO) is. Ráadásul bibliaolvasás közben bármelyik igére rákattintva az Összehasonlítás funkcióval azonnal többféle (akár más nyelvű) bibliafordításokkal hasonlíthatjuk össze az adott verset. A YouVersion Biblia tényleg rendkívül összetett és sokoldalú, jó szívvel ajánljuk mindenkinek!

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban egyaránt.

4. DicsDalok (1000+ letöltés Androidon)

Ezt a népszerű dicsőítő dalok szövegét és akkordjait egyaránt tartalmazó alkalmazást nemcsak azért ajánljuk, mert kárpátaljai földink fejlesztette, hanem mert tényleg használjuk. A gyűjtemény öt különböző énekeskönyv tartalmát teszi elérhetővé, köztük anyaszervezetünk, a KRISZ két (Kárpátalján) nagysikerű énekeskönyvét is: Csillagpont 2013, KRISZ, KRISZ plusz, Református Énekeskönyv, Szent András Énekfüzet. Az énekek között lehet ABC-sorrendben böngészni, vagy a kereső segítségével konkrét éneket választani, a kedvencek funkcióval pedig elmenteni a legjobbakat. Mi nagyon örülünk a kezdeményezésnek, és reméljük, hogy hamarosan frissítést is kapunk hozzá!

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban.

5. Smart AudioBook Player (1 millió+ letöltés Androidon)

Bár nem kifejezetten keresztyének számára lettek kitalálva, de a hangoskönyv-lejátszó alkalmazások bármelyike nagyon jól használható hitmélyítésre. A tömegközlekedésen vagy sétával töltött üres perceinket egy-egy keresztyén könyv hallgatásával értékes tartalommal tölthetjük meg. Hozzá kell tennem, hogy sokkal több tartalomhoz férünk hozzá, ha beszélünk angolul. Ez esetben elérhetők Max Lucado, Philip Yancey, CS Lewis, Gary Chapman, Bob Goff, Rick Warren, Timothy Keller, J. I. Packer, Joyce Meyer, Francis Chan és más népszerű keresztyén írók könyvei. Ha angol nyelvű hangoskönyveket szeretnénk vásárolni, akkor érdemes feliratkoznunk az Audible szolgáltatására (egy hónapig ingyenes), egyébként pedig a könyvtárak médiatárában is szét lehet nézni. A Smart AudioBook Player ingyenes alkalmazást azoknak ajánljuk, akik hozzá tudnak férni hangoskönyvekhez, és csak egy jó lejátszót keresnek, amely például megjegyzi, hogy hol hagytuk abba a hallgatást.

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban, de bizonyára számos alternatívát találunk az AppStore-ban is.

6. Goodreads (10 millió+ letöltés Androidon)

Ha már könyvekről van szó: a Goodreads egy közösségi oldal könyvolvasók számára, amelyen nemcsak figyelemmel kísérhetjük, hogy a Facebook-ismerőseink milyen könyveket fejeztek be, vagy miket szeretnének elolvasni a jövőben, de ezen kívül elolvashatjuk mások – barátaink és ismeretlen barátok – értékelését egy-egy kötetről, precízen feljegyezhetjük, miket olvastunk eddig életünkben, azok hogy tetszettek, és listázhatjuk az elolvasandó könyveinet is. Ráadásul a különböző toplisták és mások ajánlásai alapján nagyon jó ötleteket is kapunk arra vonatkozóan, hogy miket érdemes elolvasni. Például milyen keresztyén könyveket. Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban egyaránt.

7. Google Podcasts (1 millió+ letöltés Androidon)

Hanganyagok tekintetében nemcsak könyvekben gondolkodhatunk, hanem ingyenesen elérhető podcastokban is. Sajnos itt is érvényes, hogy sokkal több tartalom áll rendelkezésünkre angolul, mint magyarul, de magyar nyelven például a Mai Igét hallgathatjuk üres perceinkben. Angol nyelven a legnépszerűbb keresztyén podcastok az Our Daily Bread Podcast, a The Bible Project, a 1 Year Daily Audio Bible, a Focus on Family Broadcast és az Ask Pastor John. Keresztyén rádióműsor-szerű hanganyagokat egyébként a Spotify-on vagy az Apple Podcasts-on is lehet követni.Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban.

8. Bible in One Year (100 ezer+ letöltés Androidon) ANGOL NYELVŰ!

Angolul beszélő, teljesítményorientált keresztyének számára, akár újévi fogadalomként is ideális applikáció a Bible in One Year, ami nemcsak egyéves időintervallumra osztja fel az egész Bibliát, de emellett nagyon jól megírt, a mai keresztyének élettapasztalataira is reflektáló, meglehetősen hosszú igemagyarázat is tartozik az elolvasandó részekhez. Az év minden napjához tartozik egy Zsoltár vagy egy fejezet a Példabeszédekből, egy ószövetségi és egy újszövetségi rész, részletes kommentárral kiegészítve. Egy-egy nap teljesítése tehát legalább félórás intenzív bibliatanulmányozó tevékenységet jelent. Az alkalmazás bejelöli, ha esetleg kihagytunk egy napot, vagy egy napi tevékenységen belül mondjuk az ószövetségi rész elolvasását, így később visszatérhetünk ezekhez. Az egyébként az Alpha Internationalhez tartozó (de „régi” keresztyének számára is hasznosítható), naponta frissülő alkalmazás tartalmát nemcsak olvasni, hanem meghallgatni is lehetséges.

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban egyaránt.

9. iDisciple (500 ezer+ letöltés) ANGOL NYELVŰ!

Egy személyre szabható keresztyén felület korlátan tartalommal, a kedvenc keresztyén szerzőinktől és előadóinktól. Angolul beszélők számára rendkívül hasznos alkalmazás keresztyén növekedési tervekkel, zenével, meghallgatható és megnézhető prédikációkkal, előadásokkal Rick Warrentől, John C. Maxwelltől és még sokaktól, reklámok nélkül. Tényleg kimeríthetetlen kincsesbánya ez a tanítványoknak szóló alkalmazás, amelynek szinte kizárólag 5 csillagos értékelései vannak a Google Play Store-on.

Az alkalmazás ingyenes, elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban egyaránt.

10. YouVersion BibleLens (100 ezer+ letöltés) ANGOL NYELVŰ!

Egy igazi csemege a buzgó közösségi média-használóknak. A YouVersion BibleLens nevű programjának segítségével ha elkattintunk egy fotót, a program automatikusan rendel mellé egy hozzáillő igeverset, és kész is a saját készítésű, osztható (nagyon szép) igés kép. A program természetesen már meglévő képeinkkel is tud dolgozni, ráadásul meglepően intelligensen. Nemcsak a képen szereplő karaktereket, de a köztük lévő kapcsolatot, az épp a képen zajló eseménysort is ügyesen megtippeli, és ehhez mérten választ igét. Már csak a játék kedvéért is érdemes letölteni.

11. + még néhány hasznos applikáció:
  • Napi Ige Losungen – az evangélikus egyház nagyon egyszerű alkalmazása, amelyben naponta kapunk két darab igeverset, amelyek egymást magyarázzák, egészítik ki. Tipp: blogunk főszerkesztője minden napját ezzel az applikációval kezdi. Azt állítja, jobb, mint a Facebookkal startolni 😉
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban.
  • Bibliapp – a Magyarországi Református Egyháznak is van már saját applikációja, bár a program rendkívül lassú, és vizuálisan is eléggé elmaradott. Mivel emellett még elég bug-os is, és nem működnek benne rendesen a linkek, ezért egyelőre nem feltétlenül ajánlott applikációként szerepel a listánkban, hanem inkább azért, mert nagyon szurkolunk nekik, és nagyon várjuk a fejlesztéseket.
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban.
  • Faithlife Study Bible – bár nem a legkönnyebb navigálni ebben az egyébként nagyon szép dizájnnal rendelkező angol nyelvű bibliatanulmányozó alkalmazásban, de ha feltaláltuk benne magunkat, akkor nagyon kimerítő háttérinformációkat kapunk az épp olvasott igeszakaszhoz. Az alkalmazásban osztott képernyőn egyszerre olvashatjuk a Bibliát, alatta pedig az épp olvasott részek magyarázatát.
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban.
  • Blue Letter Bible – leginkább „haladó” bibliatanulmányozók számára lehet hasznos a Blue Letter Bible, amely minden egyes igeverset egy kattintással elérhetővé tesz eredeti nyelven, és a versen belüli szavakat külön-külön is lefordítja nekünk. Az applikáció emellett a kereszt-referenciáknak is a mestere, és versenként tartalmaz magyarázatokat is. Nagyon alapos és pontos, nagyon alapos és pontos bibliatanulmányozók számára.
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban.
  • Paralell Plus Bible – szintén elsősorban lelkészek számára fejlesztett bibliatanulmányozó alkalmazás, amely azon az elven működik, hogy egy osztott képernyő egyik részén folyamatosan olvassuk, görgetjük az adott bibliai részt az általunk preferált fordításban, és ha egy versen megakad a szemünk, akkor elegendő az osztott képernyő egy másik részére pillantanunk, és elolvashatjuk azt más, különböző fordításokban, köztük az eredeti héber és görög nyelven is.
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban és az App Store-ban.
  • Echo Prayer – az imádkozás mindenképp alapvető része a keresztyén életnek. Az imádkozást segítő applikáció viszont nem gondolom, hogy az lenne. Ha viszont valaki igényel ilyesmit, akkor jó tudnia, hogy az Echo Prayer app segítségével listázhatja azokat az ügyeket, amelyekért imádkozni szeretne, megoszthatja ezeket a témákat a közösségi médiában, csatlakozhat olyan ügyekhez, amelyekért mások imádkoznak, imaemlékeztetőt állíthat be magának, az Imádkozz most! gomb megnyomásával pedig kikapcsolhat mindent, ami megzavarná az elcsendesedésben. Nagyon modern és szép alkalmazás, hátha valakinek hasznára lesz. 
    Ingyenesen elérhető a Play Store-ban.

A fentieken kívül persze hallottunk már keresztyén társkereső applikációkról, sőt, elvileg egy gyóntató app is tesztelés alatt áll (egyelőre csak spanyol nyelvterületen).

Egyébként mi az, amit ti használtok? Örömmel vesszük, ha megosztjátok velünk és a cikk olvasóival!

Molnár-Kovács Dorottya

1 Hozzászólás

  1. Pingback: Orvosi látlelet - TeSó blog

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .