Hallottatok már totyogókat beszélgetni? Mindig csodálattal nézek a szülőkre, akik néhány értelmetlen hangból is rögtön leveszik, hogy mit szeretne a csemetéjük. Na de amikor a néhány hónapos babák egymással kezdenek el kommunikálni – és megértik egymást(!) –, hát az maga a csoda.

Az imádság Istennel való beszélgetés, ezt már a kicsi gyermekek is tudják. Hogy mit mondasz el Neki és hogyan, az általában magánügy, de nem mindig. Van ugyanis egy dolog, amely pillanatok alatt feszültséget tud kelteni a keresztyének között – ez pedig a nyelveken szólás. Hihetetlenül szélsőséges véleményeket lehet hallani ezzel kapcsolatban. Van, aki nemhogy elutasítja, de egyenesen ördöginek mondja. És vannak közösségek, ahol egyfajta kapuja, mértékegysége ez a valódi hívő életnek: a Szent Szellem keresztségének sikerét, teljes megtörténtét bizonyítja.

Mi ez az egész, és mit mond róla a Biblia?

A nyelveken szólás, mint kommunikációs csatorna

A kommunikáció kifejezés alatt mi alapból a (értelmes) szóbeli kifejezést érjük, legyen az élőbeszéd vagy írásban rögzített szöveg. Az eredeti latin szó (communicatio) viszont közzétételt és teljesítést jelent. Tehát ez egy információcsere, amihez egy bizonyos jelrendszert használunk. Jelzéseket adni értelem nélküli hangokkal, mozdulatokkal, különböző megjelenési formákkal is lehet, gondoljunk csak az autódudára, füttyentésre, legyintésre vagy akár az önkifejező öltözékre. Egy hangsor, egy kép vagy egy mozdulat sokszor olyan üzeneteket fejez ki, amiket szavakkal hosszú perceken át kellene körbeírni, és akkor sem lenne tökéletes.

Jézus beszél róla, hogy akik hisznek benne, azokat különböző jelek követik, és ebben a listában benne van az új nyelveken szólás is (Mk 16,17). Ez nem azt jelenti, hogy a tanítványnak be kell iratkoznia különböző nyelvtanfolyamokra, hanem egyszer csak megszólal egy számára idegen, ismeretlen nyelven. Az egyház megalakulásának korában ez egy kimondottan hasznos ajándék volt.  Azt olvassuk, hogy a tanítványok a Szentlélek kitöltetése után képesek voltak úgy hirdetni az igét, hogy mindenki a maga nyelvén hallotta őket (ApCsel 2,4-7-8). Ugyancsak a Szentlélek jelenlétéről tett bizonyságot a nyelveken szólás Cézáreában (10,44-46), illetve Efézusban (19,6).

Ugyanakkor Pál úgy (is) beszél a nyelveken szólásról, mint egy nagyszerű lehetőségről: az ember egyenesen lélekből imádkozhat anélkül, hogy a megfelelő kifejezéseken görcsölne (1Kor 14,14). Ez nem egy állandó dolog, el fog töröltetni, amikor eljön a tökéletesség állapota (1Kor13,8-10). Addig viszont nem akadályozni kell (1Kor 14,39), hanem kordában tartani, hiszen a nyelveken imádkozás építi az egyént (2-4 v.), a rendeltetésszerű használat mellett pedig még a közösséget is.

Fontos, hogy minden illendően és rendben történjen, mondja Pál (40. v.), ne pedig oly módon, ahogy kinek-kinek kedve tartja. A nyelveken szólás egyik nyavalyája ugyanis az, hogy könnyen válhat személyes produkcióvá.

Ha valaki magasabb szintre akarja emelni a kommunikációját Istennel, és épp egyedül van (vagy olyan közösségben, ahol ez senkit nem akaszt ki), akkor szíve joga úgy beszélni Hozzá, ahogy azt a lelke diktálja. A közösségi lét célja viszont az, hogy a gyülekezetben mindenki épüljön. Amikor tehát valaki mennyei sugallatot kap Istentől, amely az egész közösség hasznára van, elmondhatja úgy, ahogyan kapta – de csak abban az esetben, ha van, aki meg tudja magyarázni (5. v.).

Ha a nyelveken szólásból hiányzik a szeretet, vagy az ismeret, akkor haszontalan, sőt még káros is lehet (1Kor 13,1; 1Kor 14,6-23). A próféta lelkületű ember tehát legyen alázatos (32. v.). Ne egyszerre beszéljen mindenki (abból csak zsibvásár lesz), hanem egymás után. És ne legyen parttalan a dolog, legfeljebb két-három ember szóljon, és ugyanaz az ember legyen a tolmácsuk (29-33. v).

Nagyon divatos a nyelveken szólást úgy állítani be, mintha az lenne a hitelesítője a lelki életnek vagy a Szentlélek jelenlétének, de ez nem így van. A nyelveken szólás csak egy a sokféle lelki ajándék közül, minden felsorolásban a jutottak még kategóriában találjuk. Ráadásul Páltól tudjuk, hogy ez nem egy olyan dolog, ami benne van a megtérés csomagban, van, aki kapja, nem mindenki. Ha az ember kisebb rendűnek érzi magát nélküle, az biztosan nem Istentől való dolog. Ő felemelni akarja az embert, nem pedig a sárba döngölni. Ugyanakkor a bizonyítási vágy erősen hajlamosít arra, hogy az ember így vagy úgy, de megfeleljen az elvárásoknak. Nyelveken szólni az önszugerálta ember is képes, különösen megváltozott tudatállapotban, ráadásul a sátán is adhat ilyen képességet. Ha ezek mellé odatesszük, hogy mennyi buktatója lehet a dolognak (lásd 1Kor 14), akkor már nem is olyan meglepő, hogy a racionalitásra hajló egyházakban egyszerűen kiiktatták a hitéletből az értelmet kikerülő beszédeket.

Isten azonban nem gyárt sablonokat. Ő képes minden vélekedést átlépve megajándékozni az embert egy olyan jelrendszerrel, ami teljesen személyre szabott. Valaki a szépre fésült könyörgésekben találja meg az imanyelvét, más a képi megjelenítésekben, a koreográfiában, a zenében vagy akár egy olyan nyelvben, amit csak Isten ért (meg legfeljebb azok, akik előtt feltárja azt). Ha arra indul a szíved, hogy egy külföldi embernek tegyél bizonyságot Krisztusról, vagy egy idegen nyelvű igei tanításból akarsz épülni, a Lélek még így is képes áthidalni a nyelvi akadályokat.

Enikőben azt szeretem, hogy hatalmas szíve van. Egy rendkívül mély hitű, energikus, mindig vidám református lánynak ismertem meg évekkel ezelőtt, akit nagyon könnyű megszeretni. Amikor kiderült, hogy ő nyelveken is szokott imádkozni, az azért lepett meg, mert egyáltalán nem ilyennek képzeltem a „karizmatikus” hívőket. Azóta ő az egyike azoknak, akik abszolút hitelességgel képviselik előttem a természet felett álló Istent.

„Mindig is piszkálta az oldalamat a nyelveken szólás kérdése, de egy számomra nagyon kedves lelkész azt mondta, hogy ezek a dolgok megszűntek, így egy jó ideig nem foglalkoztam vele tovább. Amikor a bibliaolvasás során ehhez a témához értem, egyszerűen továbblapoztam…

Aztán egy gyerekkori barátnőm (akivel teljesen megszakadt a kapcsolat, mert külföldre költöztek), rám talált egy közösségi oldalon. Sokat beszélgettünk, örvendeztünk afelett, hogy ő is, én is megtértünk. Volt egy vesszőparipája, amihez állandóan visszatért: a nyelveken szólás. Szerinte, ha betöltekeztem Szentlélekkel, működnie kellene nálam. Mondtam neki, hogy hagyjon ezzel, mert én soha senkit sem hallottam nyelveken imádkozni. De csak nem hagyott nyugodni a régi kérdés. Akkor az Úrhoz mentem, és egyszerűen azt kértem: Uram, ha van ilyen, akkor add nekem. Rá egy hétre otthon a szobában betöltött a Szentlélek, ömlött belőlem egy idegen nyelv. Valami megmagyarázhatatlan öröm és tűz jött vele, amely sokáig „szerelmes”állapotban tartott. Olyan erővel szomjaztam az igazságra, és arra, hogy az Úr jelenlétében töltsek időt, mint előtte még soha. Amikor a környezetemben az embereknek beszéltem erről, különbözőképpen reagáltak. Volt, aki közömbösnek tűnt. Volt, aki azt mondta: köszöni szépen, nem kér belőle. És volt, aki hozzám hasonlóan elfogadta Istentől ezt a csodás ajándékot, és azóta is használja.

A Szentírás szerint az, aki nyelveken imádkozik, a saját lelkét építi. Amilyen gyakran tehetem, használom, és sok mindenben segített már. Pl. amikor fogalmam sincs, hogyan imádkozzam valamiért, akkor Ő biztosan tudja, és a számba adja azokat a szavakat, amelyeket ki kell mondanom. Van, amikor szárazabb időszakot élek át, és az ima is nehezemre esik. Ilyenkor újra tűzbe hoz ez a fajta imádság. Fel lehet vele ébreszteni az alvó lelket. A dalaim nagy részét is vagy egyenesen nyelveken „kaptam”, vagy egy ilyen ima után tört fel belőlem.

Mennyire irányítható? Amikor legelőször „jött rám”, akkor elég nehezemre esett abbahagyni, csak csiklott, bizsergett a szám. De teljesen irányítható. Bármikor el tudom kezdeni, és bármikor abba tudom hagyni. Ha olyan környezetben vagyok, ahol nem fogadnák jól, ott magamban is tudok imádkozni, vagy épp, hogy mozog az ajkam némán. Esetleg dalra fakadok nagyon csendesen.

Nem feltétlenül kíséri bármilyen érzés, de ha hosszabb ideig vagyok benne, és főleg, ha többen tesszük, akkor gyakran van, hogy elkezdtünk nevetni, és az öröm úgy árad ránk, mint patak. Prófétikus kijelentéseket is kaphatunk ilyenkor, kép, ige, vagy bátorítás formájában.

Amit még tapasztaltam ezzel kapcsolatosan, hogy ha valaki tényleg kívánja, és gyermeki hittel fogadja, az megkapja. Ez egy olyan ajándék, mely éppen az erősítés, építés miatt adatik. Le kell rombolni a régi félelmeket ezzel kapcsolatosan, és csak fogadni, ami már elő van készítve.”

Az Atya szeretne veled is olyan kapcsolatot kialakítani, amelyben tökéletesen megértitek egymást. Nincs nagyobb boldogság, mint amikor a Szentlélek segítségével rá tudsz kapcsolódni a mennyei hullámhosszra azzal a készülékkel, amelyet Isten személyesen neked tervezett.

Olasz Tímea

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .