Biblianyitó imádság: Uram, hadd ismerjelek meg ma is egy kicsit jobban, hogy érezzem, ezt a napomat már nem vesztegettem el. Tölts meg Szentlelkeddel, és adj annyi táplálékot, amely egész napra elég! Ámen.

Olvasd el: Ézs 62

Nagyító alá: „Nem hallgathatok Sion miatt, nem nyughatom Jeruzsálem miatt, míg nem ragyog igazsága, mint a hajnalfény, és szabadulása, mint az égő fáklya. Látni fogják igazságodat a népek, dicsőségedet az összes királyok. Új nevet adnak neked, melyet az ÚR maga határoz meg. Ékes korona leszel az ÚR kezében, királyi fejdísz Istened tenyerén. Nem mondanak többé elhagyottnak, országodat sem mondják pusztaságnak, hanem úgy hívnak, hogy gyönyörűségem, országodat pedig úgy, hogy férjnél van. Mert gyönyörködik majd benned az ÚR, és országodnak ő lesz a férje. Mert ahogy az ifjú elveszi a hajadont, úgy vesz el téged, aki felépít; ahogy a vőlegény örül menyasszonyának, úgy örül majd neked Istened.” Ézs 62, 1-5

Sion nemcsak Jeruzsálem szent dombja volt, de miután Salamon király temploma ráépült, egész Jeruzsálem jelképévé is vált. Ézsaiás könyvének próféciája így tehát egy konkrét földrajzi egység, Sion és Jeruzsálem ragyogó igazságának visszaállításáról szól, de tágabb értelemben egész Izráelre, még tágabb értelemben pedig Isten minden gyermekére vonatkozik.

A prófécia arról beszél, hogy amikor Jeruzsálem újra dicsőséges lesz, új nevet fog kapni.

  • Milyen ószövetségi példára emlékszel, amikor valaki/valami új nevet kapott? Miért jelképes a névváltás?
  • Olvasd el a Jelenések könyvéből az alábbi két példát az új név kapásával kapcsolatban, és gondolkozz el a jelentésükön!

„Aki győz, annak adok az elrejtett mannából, adok neki fehér kövecskét is, és a kövecskére írva új nevet, amelyet senki sem tud, csak az, aki kapja.” Jel. 2,17.

„Aki győz, azt oszloppá teszem az én Istenem templomában, és onnan nem kerül ki többé, felírom rá az én Istenem nevét, és az én Istenem városának, az új Jeruzsálemnek a nevét, amely a mennyből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet.” Jel. 3,12.

Az élet koronájának képe, amelyet az üdvözültek kapnak majd, talán ismerősen cseng, például Jakab leveléből: „Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek”. Jak. 1,12.

  • Miben más az ígéret Jakab levelében, mely szerint koronát KAPUNK, és a prófécia Ézsaiás könyvében, mely szerint Izrael korona LESZ Isten kezében? Mit mond el az utóbbi arról, hogy hogyan értékeli Isten az ő gyermekeit?
  • Mit mond el Isten szeretetéről az a kép, amelyben a vőlegény menyasszony iránti szeretetéhez hasonlítja azt? Tudjuk-e viszont szeretni Istent örömmel, ahogy ő szeret minket, és nem azért, mert szeretnünk kell?

A sivár puszta nem lesz mindig barátságtalan és vad. A kemény időszakok mindig csak egy ideig tartanak, Isten tervének csak egy rövid részei. Ha hisszük, hogy Isten jót tervez, akkor hinnünk kell a próféciának is, amely szerint Isten népe nem marad mindig fogságban, nem fogják örökké üldözni és nem kell örökké szenvednie.

Virágvasárnaphoz közeledve egy új életre kelt, zöldellő és dicsőséges Jeruzsálem képe vetül elénk. A böjtünk hamarosan egy új időszakához érkezik el, amelyben már nemcsak az önmegtartóztatásra, testünk és lelkünk megregulázására koncentrálunk, hanem közben a nagyhét minden napján megpróbáljuk lélekben átélni Jézus földi megrpróbáltatásait, és szívünkkel elkísérni őt arra a szenvedésekkel teli útra, amely a megváltásunk ára volt. Az útra, amelyen Jézust megverik, megalázzák, kigúnyolják és meggyilkolják. De nem lesz ez mindig így Isten gyermekeivel.

Ha most elhagyottnak mondanak, nem fognak mindig annak mondani. Ha most nehéz az életed, bízz Isten szabadításában, és higgy benne, hogy ő a javadat akarja, már itt a földön is. Jussanak eszedbe Isten ígéretei nemcsak Ézsaiás könyvéből, hanem az egész Bibliából. Idézd fel magadban a kedvenceidet!

Jézus szenvedésének sem kellett örökké tartania. Túl kellett esnie rajta, mint ahogy olykor mi is kénytelenek vagyunk túlesni nehéz időszakokon. Imádkozzunk, hogy mindig lássunk fényt az alagút végén, próbáljuk meglátni a szenvedések célját és értelmét, és higgyünk benne, hogy Isten jót tervezett velünk.

2 hozzászólás

  1. Szabóné Demény Monika

    Nagyon hálás vagyok a mai gondolatokért,igékért! Baleset miatt ágyban fekszem..Hálás vagyok Istennek,mert kivett a munkahelyi zůrõkbøl, de néha túl hosszú és magányos egy nap. Nem tudok lépcsøzni, így behatároltak a lehetøségeim. Naponta sorba veszem azokat,amiket megkõszõnhetek és tudom,hogy ez az 6 hét nagy lehetøség a lelki csendességre, Biblia olvasásra. Felhívok telefonon másokat,akik szintén betegek stb.
    Itt van mellettem a TeSó határidønapló.☺ Ennyit még sose írtam bele.☺

  2. Molnár-Kovács Dorottya

    Kedves Mónika,
    Köszönjük, hogy megosztottad velünk gondolataidat, nagyon sokat jelent az nekünk, ha látjuk, hogy van, aki szívesen olvassa az elmélkedéseinket, és akinek segítenek az írásaink az elcsendesedésben. Mielőbbi felépülést és a legjobbakat kívánjuk!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .