Mielőtt kinyitnád a Bibliád, csendesedj el!

Uram, leplezd le Önmagad előttem! Add, hogy Igéd által életem legyen akkor is, ha fáradt, túlterhelt, szétszórt, engedetlen vagyok. Szólj hozzám a böjt kezdetén! Uram, ha másként nem lehet rád figyelnem, indíts el a pusztába engem is. Ámen.

Olvasd el: Lk 4,1-13

Nagyító alá: Jézus Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítására a pusztában tartózkodott negyven napon át, miközben kísértette az ördög. Nem evett semmit azokban a napokban, de azok elmúltával megéhezett. Az ördög pedig így szólt hozzá: Ha Isten Fia vagy, mondd ennek a kőnek, hogy változzék kenyérré. Jézus így válaszolt neki: Meg van írva, hogy „nem csak kenyérrel él az ember”. Lk 4, 1-4

Másold ki kézzel egy papírlapra az igeszakaszt és válaszolj írásban ezekre a kérdésekre:

  • Mit keresett Jézus a Jordánnál és mi a történet előzménye?
  • Mennyi ideig kísértette az ördög Jézust?
  • Mi okból kísértette Jézust az ördög és miben támogathat ez minket? Segítség: 1Péter 1,6-7; Jakab 1,12; Zsid 4,14-15
  • Negyven nap után Krisztus megéhezett, azaz sebezhetővé vált, meggyengült. Téged mi tesz sebezhetővé a Kísértővel szemben?
  • Olvasd el Jézus megkísértésének teljes történetét és fejezd be a következő mondatokat:
    A Sátán megkísértette Jézust prófétaként, mikor ….
    A Sátán megkísértette Jézust főpapként, mikor …
    A Sátán megkísértette Jézust királyként, mikor …
  • Hogyan válaszol Jézus a Sátán számára? A saját szavaival? Olvasd el az 5Móz 8,2-3-at, 5Móz 6,13-18-at, illetve még egyszer az 5Móz 6,16-ot! Készíts táblázatot a Sátán kérdéseiről és Jézus válaszairól! Bal oldalra írd le a kérdéseket, velük szembe a válaszokat.
  • Húzz egy vonalat a táblázatod alá. Ez alá írd fel, mikben ingat meg a Kísértő és ezekkel szembe írd le azt, mit válaszolsz neki.

Mindezt befejezve, csendesedj el Isten előtt és folytasd a megkezdett imádságot.

Uram, be kell vallanom neked, hogy …
Szerettem volna … lenni, de …
Ingadoztam és elestem számtalanszor, de köszönöm szeretetedet. Köszönöm, hogy felemeltél, mikor …
Kérlek, adj kitartást az előttem álló próbákhoz. Tarts meg, mikor …
Kérlek, Uram, őrizz meg a gonosztól!
Ámen.

 

Kedves Tesó!

A mai nappal elindulunk a böjti úton, amely a pusztába vezet. A pusztáról először is annyi, hogy nem csupán egy egyhangú terület, ahol legelészhetnek a szürkemarhák, hanem egy élettelen kő-és homoksivatag. Ha a mai Izrael vagy Palesztina pusztájába kilépsz, az első, ami meglephet, az a csend: egy bogár sem kaparászik azon a környéken, mert nem tud megélni. Ez a süket csend pedig szinte beszakítja a dobhártyádat.

Jézus is kimegy a pusztába. Nem magától, hanem a Szentlélek vezetésével. Mert itt kell felkészülnie a szolgálatra, itt kell elkezdenie az értünk viselt szenvedést. Elindul a játszma az emberiség életéért: egymással szemben a Kísértő és Isten Fia. A tét élet vagy halál. A negyvenedik nap után megéhezik – már a saját teste is ellene fordul és ekkor lendül támadásba a Sátán.

Megdöbbentő, hogy Jézus is elszenvedte a kísértést. Talán ez a kulcsa ennek az igeszakasznak: Ő sem volt kivétel. Őt is megkörnyékezte a Kísértő, hogy használja fel isteni erejét a saját céljaira. Ebben az volt a csapda, hogy pont ezzel bizonyította volna be Jézus, hogy még ő sem tud bűntelen életet élni isteni beavatkozás nélkül, így az ember nem menthető meg.

Nem elkerülni és megelőzni, de eltűrni a kísértést és a szenvedést – ez a Messiás útja. Hiába ígér hatalmat, isteni jelet az ördög, Jézus tudja, hogy népének egyetlen jel adatik: a kereszt jele, ahol elszenvedi népe halálbüntetését.

Talán rád is vár kísértés, szenvedés, kedves Tesó. Emlékezz ezekben a pillanatokban: nem vagy egyedül, és ha nem is kerülheted el, nem is előzheted meg, de megélheted és eltűrheted a legnagyobb kísértéseket, mert van, Akitől segítséget és támogatást, megmaradást kérhetsz.

Tégy így és ha a pusztában rád támad a Kísértő, szállj vele szembe Istennel az oldaladon!

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .