frozen_fullsize_story1

Jégvarázs

(Frozen, színes animációs rajzfilm, 2013)

Játékidő: 108 perc, Rendezők: Jennifer Lee, Chris Buck

Sokszor ajánlottam a TeSó-ban meséket, és most itt van még egy gyöngyszem, amit nem kellene kihagynod. Igaz, az eleje tele van dalokkal, és az ember emiatt inkább kikapcsolná. (Nem tudom, te hogy vagy vele, de az biztos, hogy felnőtt fejjel kihagynám a dalok 80%-át. Igaz, lehet, hogy „felnőtt fejjel” nem kellene meséken lógni…) Aztán mélyül a történet, minimalizálják a dalokat, és kinyílik a szemem. Az egy dolog, hogy csodaszép a grafika. De számomra eléggé szokatlan egy Walt Disney rajzfilmben, hogy a jó a rossznak tűnik, a rossz pedig jónak, és a két főszereplő egyike sem a rosszfiú…(???) A rosszfiú egyszerre csak felbukkan, de eleinte annyira jelentéktelennek tűnik, hogy nem is foglalkozom vele. Ne feledjük a szikla-trollokat, a bölcs rénszarvast, meg az élő hóembert, Olafot sem, akinek álma a nyár. Most akkor: hogy van ez?

Frozen-Movie-Review-Video.jpg

Az ember mosolyog mindezen – először. Aztán rájövök, hogy a bölcsebb emberek valóban olyanok, mint a trollok: észrevehetetlenek, ha nem tudod, hol keresd őket, mert nagyobb bennük az alázat, nem kérkednek, nem dicsekvőek (pedig lenne mivel). És igen, az emberek arra vágynak, amilyenek nem lehetnek, ami megöli őket: mint Olaf, aki alig várja, hogy a tűz mellé ülhessen.

November 1st, 2013 @ 20:49:52

Ez a történet arra is rádöbbentett, hogy mennyire nehezen felismerhető az emberi természet. Mert ott van a herceg, aki segítőkész, és szerelmes, és mindent megtesz a szerelméért, és támogató, igazi herceg fehér pacin – aztán rájössz, hogy eddig nem is ismerted ezt az embert. Meg ott van a szívünkbe fúródott fájdalmas jégszilánk, ami hideggé tesz minket, igazi élőhalottá. A kedvenc részem az „önfeláldozó” szeretet, ami miatt egy testvérpárnak nem lehet része egymás szeretetében. Mert annyira szeretünk dönteni a másik helyett, és annyira szeretjük bezárni, elzárni magunkat, elbújni és nem adni magunkból semmit – amit azzal a jogos érvvel magyarázunk, hogy csak a másikat akarjuk megvédeni! És végül: végre egy mese, ahol nem annyira a szerelemé a fő-főszerep, hanem a testvéri szereteté.

A Jégvarázs a legjobb animációs film kategóriában két díjat is kapott 2014-ben. Nálam is előkelő helyen végzett.

Menyus

3 hozzászólás

  1. Kocsis Julika

    Szerintem ebben Menyus cikkének is jelentős szerepe volt 😀

  2. Sziasztok!
    Ebay-en árulok Jégvarázs kosztümöt, ha érdekel, itt a link:
    https:// ebay.to/2NEUbsa

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .